Parlamentul condamna deficientele si neregulile inregistrate in pregatirea si desfasurarea alegerilor prezidentiale din 4 martie in Rusia. Intr-o rezolutie adoptatajoi, 15 martie, deputatii europeni ii solicita lui Vladimir Putin sa isi reduca retorica impotriva protestatarilor si sa demareze un „dialog onest” cu acestia.

Deputatii isi manifesta in textul rezolutiei ingrijorarea fata de „cursul evenimentelor din Rusia in privinta drepturilor omului si principiilor democratice general acceptate, legislatiei si procedurii electorale”.

Nereguli in procesul electoral
Parlamentul regreta faptul ca optiunile alegatorilor au fost limitate in alegerile recente si solicita o analiza completa „a tuturor neregulilor, cu scopul de a intari regulile democratice in perspectiva alegerilor viitoare”.

Rezolutia arata ca observatorii internationali din partea OSCE/Biroul pentru institutii democratice si drepturile omului si ai Adunarii parlamentare a Consiliului Europei au descoperit ca modul de organizare si desfasurare al alegerilor prezidentiale a „favorizat puternic unul dintre candidati, datorita deficientelor in procesul de inregistrare, acoperire media inegala si folosirea resurselor publice pentru sustinerea unui candidat”.

Apel la reforma
Deputatii i-au cerut presedintelui Medvedev sa treaca de la vorbe la fapte si sa garanteze ca reformele necesare in sistemul politic se vor adopta. De asemenea, „se asteapta de la noul presedinte Vladimir Putin sa fie pregatit sa duca mai departe aceste reforme, incluzand necesara simplificare a legislatiei referitoare la inregistrarea partidelor politice”.

Rezolutia solicita tuturor partilor sa profite de aceasta ocazie, inainte de inceperea mandatului noului presedinte, si sa se puna de acord asupra unui set complex de masuri de reforma. Se asteapta de la presedintele-ales Putin, precum si de la toate partidele reprezentate in Duma de Stat sa initieze un dialog cu protestatarii si opozitia, pe tema viitorului Rusiei.

In finalul textului, sunt incurajate diferitele grupari ale opozitiei democratice sa se coaguleze in jurul unor masuri de reforma politica, oferind astfel cetatenilor rusi o alternativa credibila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here