Romania si alte 12 state NATO vor cheltui trei miliarde de euro pentru a achizitiona si a opera in comun cinci avioane fara pilot concepute de americani, in cadrul unui ambitios program de supraveghere aeriana in Europa, a anuntat miercuri un oficial al Aliantei Nord-Atlantice. Treisprezece state NATO, intre care Germania, Italia, Romania si Statele Unite, vor investi un miliard de euro in achizitionarea unor avioane de recunoastere fara pilot de tip Global Hawk, fabricate de compania americana Northrop Grumman.

Aceste tari vor mai cheltui in plus doua miliarde de euro pentru functionarea sistemului global de supraveghere, denumit Alliance Ground Surveillance (AGS, Supraveghere Terestra Aliata), timp de doua decenii, de la baza aeriana Sigonella din Sicilia (Italia), a precizat oficialul.

„Operatiunea recenta din Libia a ilustrat importanta unor asemenea echipamente”, a explicat oficialul.
Avioanele europene au realizat majoritatea zborurilor deasupra Libiei, dar s-au bazat in esenta pe informatiile colectate datorita avioanelor fara pilot ale armatei americane.

Lansarea AGS, aflata in discutie din 1992, a fost oficializata la inceputul lui februarie de ministrii Apararii din cele 28 de state membre NATO. Franta si Marea Britanie au decis sa se asocieze programului, dar fara a-l finanta, deoarece ele dezvolta capacitati similare.

Armatele franceza si britanica vor contribui astfel cu avionul britanic fara pilot Sentinel si cu viitorul sistem francez Heron, care se bazeaza pe o tehnologie israeliana.

AGS intra in cadrul programelor dezvoltate de NATO pentru a folosi in comun mijloacele, ceea ce permite statelor sa faca fata reducerii bugetelor militare din cauza crizei economice.

Avioanele fara pilot vor fi achizitionate de 13 state: Germania, Bulgaria, Estonia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, Romania, Slovacia, Slovenia si Statele Unite. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here