Frigul glacial, caderile abundente de zapada si rafalele violente de vant persista joi in Europa si ameninta sa se agraveze spre sfarsitul saptamanii, dupa ce valul de frig a provocat moartea a peste 500 de persoane in aproximativ zece zile. In Ucraina, unde temperatura ar putea cobori pana la minus 30 de grade Celsius la sfarsitul saptamanii, autoritatile au incetat sa mai comunice zilnic numarul victimelor frigului, fara a preciza motivul. Conform ultimului bilant oficial, cel de marti, in Ucraina erau semnalate 135 de decese cauzate de frig. in Stramtoarea Kerci, legatura dintre Marea Neagra si Marea Azov, aproximativ 130 de nave erau blocate de gheata si nu puteau primi ajutor din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

in pofida cresterii temperaturii inregistrate in ultimele doua zile, autoritatile din Polonia au semnalat joi moartea a trei persoane din cauza hipotermiei, bilantul oficial ajungand la 77 de decese de la inceputul valului de frig. La acestea se adauga si decesele a aproximativ 50 de persoane din cauza unor incendii si intoxicari cu monoxid de carbon emis de sobe defecte.in Rusia, frigul a provocat moartea a 110 persoane anul acesta, intre care 46 de la inceputul lunii februarie.

Au fost inregistrate decesele a 23 de persoane in Lituania, zece in Letonia si al uneia in Estonia.

in Cehia, bilantul oficial indica 25 de morti din cauza temperaturii scazute, dupa ce miercuri a fost gasit corpul unei persoane fara adapost care a murit din cauza hipotermiei. La sfarsitul saptamanii sunt anuntate temperaturi de minus 40 de grade Celsius in zonele muntoase si minus 25 de grade Celsius in Praga.

Autoritatile din Romania au semnalat decesul a 44 de persoane, cele din Bulgaria 29, iar in Slovacia au fost semnalate trei decese.

Dupa ce au fost descoperite noi victime, bilantul persoanelor ucise de frig in Balcani a ajuns la 32, dintre care 13 in Serbia, 11 in Bosnia, trei in Croatia, trei in Muntenegru, una in Macedonia si una in Albania.

Temperaturile inregistrate in aceasta zona au atins noi recorduri: minus 28 de grade Celsius in Bosnia, minus 26 de grade Celsius in Croatia, minus 25 de grade Celsius in Serbia.

Peste 70.000 de persoane sunt inca izolate din cauza caderilor masive de zapada in Serbia, Croatia, Bosnia, Macedonia si Muntenegru.

in orasul Split, din Croatia, a fost epuizat in cinci zile stocul de atele pentru doi ani, din cauza numarului record de fracturi.

Traficul maritim de pe Dunare este puternic afectat doarece fluviul a inghetat in mai multe zone, iar circulatia pe acest fluviu a fost intrerupta pe toata portiunea din Serbia (588 de kilometri).

in Ungaria, unde au fost inregistrate 16 decese de la inceputul valului de frig, bancnotele uzate sunt reciclate de Banca Centrala pentru a produce brichete pentru incalzire.

Bilantul din Franta indica cinci decese in ultimele zile. Un barbat de 34 de ani a incercat sa se sinucida sarind de pe un pod, insa el a fost ranit usor deoarece apa in care el a intentionat sa sara era inghetata.

Italia, unde s-au inregistrat 43 de morti, se pregateste joi de un nou val de frig intens si ninsori abundente, in timp ce armata incearca sa ajunga in unele sate din sud izolate din cauza ninsorilor. Stratul de zapada din Roma a atins 30 de centimetri, record in ultimii 27 de ani.

In Grecia, valul de frig a ucis cinci persoane conform unui bilant de miercuri, iar alte cinci persoane au murit in Austria, patru in Germania si una in Olanda.

Valul de frig a ajuns si in Africa, autoritatile din Algeria semnaland joi decesul a 44 de persoane. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here