Sunt convinsa ca orice angajator vrea angajati eficienti, optimisti, relaxati… Sunt convinsa, de asemenea, ca fiecare angajat isi doreste sa fie eficient, optimist, relaxat. Pana aici e bine, caci fiecare parte isi doreste acelasi lucru, dar cum poate obtine fiecare ce-si doreste? Sa vedem… Un studiu realizat de cercetatorul Phyllis Moen de la Universitatea Minnesota (SUA) si intitulat „Schimbarea climatului de munca determina starea emotionala” a evaluat programul companiilor prezente in topul Fortune 500, facilitatile pe care le acorda angajatilor si rezultatele obtinute de acestia.
O prima concluzie este ca multumirea fata de job si de programul de lucru diminueaza starile de deprimare si stresul si reduc efectele lor (depresii, stari conflictuale, agresivitate). Controlul asupra propriului program de lucru confera putere si libertate si functioneaza ca un factor frenator in dezvoltarea stresului ocupational. „Politicile corporatiste si practicile care permit angajatilor sa detina controlul asupra timpului de lucru, abilitatea de a decide cand si unde sa-si indeplineasca sarcinile de lucru joaca  un rol foarte important pentru fericirea subordonatilor, in special pentru timpurile actuale, cand stresul si viteza sunt doua problematici frecvent intalnite in mediul cotidian”, se arata in studiul amintit.
Persoanele care detin controlul asupra programului de lucru au declarat ca dorm, in medie, cu 30 de minute mai mult in fiecare noapte, ca si-au imbunatatit stilul de viata si ca au avut mai putine certuri in familie. in opozitie, persoanele care nu beneficiaza de un program flexibil sunt predispuse la obezitate, la cresteri necontrolate ale colesterolului si la hipertensiune, ca urmare a afectarii programului de masa si a calitatii alimentatiei (alimentatie neregulata si nesanatoasa). Trebuie totusi precizat ca programele flexibile de lucru nu functioneaza in orice organizatie, pentru ca sunt activitati care se desfasoara intr-un ritm alert si care presupun prezenta angajatilor intr-un anumit interval orar, bine precizat.
Totodata, un rol esential in companiile cu program permisiv il reprezinta selectia angajatilor potriviti, care sa dea dovada de multa responsabilitate si eficienta in astfel de conditii.

Psih. pr. dr. CLAUDIA DANILIUC
Cabinet Individual de Psihologie Claudia Daniliuc

(Articol preluat din revista Business Point, nr. 64, varianta print)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here