Criza imobiliara a decimat preturile chiar si in cele mai apreciate zone ale Bucurestiului, fie ca este vorba despre centru sau zona de la periferie. Totusi, preturile au scazut direct proportional cu valoarea zonei. Asa se face ca in acest moment este valabil acelasi top al celor mai dorite zone pentru a construi sau cumpara o locuinta. Nordul conduce in continuare, desi la preturi incomparabil mai mici fata de anii trecuti. Exista insa si locuri carora criza le-a priit, in ciuda ieftinirilor. Afla unde!
In Pipera se cumpara cu scop investitional
Domnesti si Bragadiru, doua zone care s-au dezvoltat puternic

Dintre localitatile din jurul Bucurestiului, Pipera, Tunari si Otopeni sunt cele mai bine cotate zone pentru vile, chiar si pe timp de criza, in functie de pretul cerut. inca este greu sa faci un pret mediu in orice dintre zonele de la periferia Bucurestiului, pentru ca unele proprietati sunt scoase la vanzare cu preturi infime, iar altele cu preturi exagerate. Totusi, la un calcul al pretului mediu cerut pe metru patrat util facut intr-un studiu Impact, reiese ca:
Vilele din Pipera au un pret mediu de 1.634 euro/mp
in Tunari, pretul mediu scade pana la  1.041 euro/mp
Otopeni – 1034 euro/mp
Popesti Leordeni – 966 euro/mp
Iar in Voluntari – 937 euro/mp

„Nivelul de pret a fost cel care a influentat in sens pozitiv tranzactiile din zona. Pornind de la faptul ca preturile au scazut destul de mult, 40%, poate chiar 50%, la terenuri discutam de scaderi de 50-70% chiar. si atunci zona a devenit interesanta pentru cumparatori.”, a declarat Raluca Dima, reprezentant Neocasa.

in Pipera se cumpara cu scop investitional

La asemenea preturi, au devenit interesati nu numai clientii care acum cativa ani puteau doar sa viseze la o casa in nord, dar si cei care au simtit potentialul unui profit din aceasta situatie. Cu alte cuvinte, in zona de nord se fac acum investitii mari si mici. Clientii cumpara acum terenuri, cumpara case, dar mai ales, cumpara apartamente, in special in Pipera.

„Se cumpara apartamente, case, cu scopul investitional de genul proprietate inchiriata unui  chirias bun. Vorbim de oameni care plaseaza sume de 4.000-5.000-6.000 euro. Randamentul asteptat de investitor este undeva intre 8 si 9 procente. Specula insa este exclusa. Nu mai e cazul de cumparat pentru a revinde.”, adauga Raluca Dima.

Totusi, acesti clienti sunt selectivi. Ei cunosc foarte bine zona, cu avantajele si minusurile ei, si aleg sa investeasca doar acolo unde simt ca poate sa existe  plus-valoare pe termen mediu si lung.
„Oamenii cu bani si-au permis si si-au dorit in continuare sa cumpere in zona respectiva, dar pe anumite regiuni din Pipera unde exista deja infrastructura si unde se poate numi cat de cat finalizata. Traficul de acolo s-a decongestionat dupa ce s-a dat in folosinta Pasajul Baneasa, iar odata cu punerea in valoare a zonei Barbu Vacarescu prin terminarea pasajului care se construieste acum, cu siguranta va fi si mai bine.”, este de parere Dragos Dragoteanu, reprezentant Euroest.

Domnesti si Bragadiru, doua zone care s-au dezvoltat puternic

De cealalta parte, cele mai accesibile preturi pentru case sunt in:
Jilava (637 euro/mp)
Magurele (701 euro/mp)
Chiajna (726 euro/mp)
Domnesti (743 euro/mp)
Pantelimon (763 euro/mp)

Cea mai larga paleta de oferte se gaseste in vestul Capitalei. De exemplul, in comuna Domnesti se gasesc terenuri intre 5 euro/mp si 85 euro/mp, toate fiind mai mult decat vandabile, dupa cum arata agentii imobiliari. in anul 2008 aceleasi terenuri erau cuprinse intre 20 euro/mp si 250 euro/mp, cu mai putine utilitati decat astazi si cu o infrastructura net inferioara.

„Atat in Domnesti, cat si in Bragadiru, primariile au avut un aport major in dezvoltarea noilor zone rezidentiale. Astfel, au inceput cu trecerea terenurilor din extravilan in intravilan, au adus utilitatile in toate zonele destinate constructiilor rezidentiale si au amenajat strazile. De asemenea, primariile s-au implicat in eliberarea autorizatiilor de constructie, acestea avand un termen mult mai scurt decat in Bucuresti, iar preturile fiind cu mult mai ieftine” a declarat Bogdan Dobritoiu, manager General Service 2000.

in aceleasi zone, din cauza ca preturile au scazut atat de mult, proprietarii nu mai vand la preturi de dumping. Chiar daca nu se fac tranzactii la nivelurile impuse, ei prefera sa astepte decat sa vanda in pierdere. Singurii care mai negociaza sunt cei presati sa faca rost de bani.
„Proprietarii de loturi valoroase nu mai sunt dispusi sa negocieze. De vreo sase luni, trendul este de intarire a pretului. A crescut cererea si a scazut oferta. Dupa 2009 si prima jumatate a lui 2010, cei care au avut probleme financiare au cam iesit din piata si au disparut ofertele de tip dumping” arata Robert Dobrescu, manager Nobila Casa Europeana
Dintre localitatile indepartate de Bucuresti, se evidentiaza cateva pentru care departarea de Capitala nu inseamna un dezavantaj la tranzactie. Astfel:

  • in Snagov, pretul mediu la vilele construite este de 976 euro/ mp
  • in Ciolpani, acesta scade vertiginos, pana la 769 euro/mp
  • in Fundeni ajunge chiar la 720 euro/mp

(Articol preluat din revista Business Point, nr. 64, varianta print)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here