Masurile de austeritate luate de Romania au fost “brutale”, “de neimaginat in tari din Vest precum Germania sau Franta.isi poate cineva imagina ca in Germania si Franta guvernul sa spuna: Trebuie sa reducem salariile din sectorul public cu 25%?» si in acelasi timp sa majoreze singura taxa care loveste pe toata lumea, TVA?”
“Dar oamenii din Est sunt obisnuiti cu brutalitatea”, a declarat, directorul general al grupului austriac Erste, Andreas Treichl.
Catalogarea facuta de bancherul austriac este una cat se poate de adevarata.
Un occidental, provenit dintr-o democratie autentica, nu dintr-una “parata” sau “postulata si fluturata”, nu poate si nici nu vrea sa inghita minciunile sau galustele servite de guvernanti. El vrea sa fie informat, sa i se ceara parerea si sa isi afirme opinia.Ca o face prin proteste repetate, pasnice, ca o face intr-un mod violent, prin cionirea cu fortele de ordine de pe strada, isi spune parerea.
in schimb, un estic, si mai exact, romanul (generic vorbind) ajunge sa perceapa o situatie care l-ar irita foarte tare pe un occidental, ca fiind una normala, fireasca.
I se pare firesc sa i se taie din salariu sau din pensie si sa nu aiba reactie. I se pare firesc sa fie agresat pe strada, in plina zi, iar fortele de ordine sa stea de-o parte, fara sa se implice. I se pare normal sa nu aiba parte de tratament adecvat in spital fiindca nu exista medicamente sau, mai rau, nu exista personal specializat. I se pare normal sa mearga la biserica – singura in care mai crede – si sa fie calcat in picioare.I se pare foarte normal sa dea buzna ca se da “mocca” cate ceva, fie ca este mancare, fie ca este o tigaie. si asta, pe ritmuri de “Lie-lie, ciocarlie!”.
Deci in ansamblu, tot ceea ce un occidental nu ar inghiti – pentru ca provine dintr-o societate civilizata – el, esticul- roman, este ca stiuca: inghite tot.
Nu mai reactioneaza, are simturile incremenite si fraze lansate de imbuibatii de la guvernare – gen “sa mai strangem cureaua”(oare, in jurul gatului?) – le asculta si se supune lor. Parca ar fi in transa. Probabil, respecta zicala: capul plecat, sabia nu-l taie! Va ajunge pana la urma atat de plecat si indoit de spate sa fie, incat nu va putea sa priveasca in sus, inspre ceva ce sa tinda.

Nu va mai avea niciun orizont, niciun scop. Iar cei putini, si alesi – caci asa se considera cei de acolo de sus, isi vor vedea de ale lor. si nici macar nu vor mai privi in jos, spre cei cu capul plecat. Ce sa-i faci?
Nu pot fi toti “alesi”!
INSA POTI FI NORMAL, cu un compartament normal,civilizat, cu o atitudine verticala, cu o opinie ce trebuie afirmata, cu un scop, macar, in aceasta viata.

(Articol preluat din revista Business Point, nr. 64, varianta print)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here