Euro s-a depreciat joi in raport cu dolarul si a coborat sub nivelul de 1,28 dolari pentru prima data in ultimele 16 luni, din cauza reluarii temerilor privind criza din zona euro si stabilitatea sectorului bancar european.La 14:07 GMT (16:07 ora Romaniei), euro se tranzactiona la 1,2797 dolari, cel mai scazut nivel din 13 septembrie 2010. In raport cu yenul, euro s-a depreciat pana la 98,84 yeni, nivel inregistrat ultima data in decembrie 2000.

„Temerile legate de datoriile suverane din Europa nu sunt niciodata departe, iar azi (joi, n.r.), piata valutara a fost influentata de vanzarea de obligatiuni a Frantei”, a declarat Kathleen Brooks, analist la UK-Forex.com.Franta, a doua mare economie a zonei euro, a reusit sa imprumute joi 7,96 miliarde de euro, cat si-a propus, insa pentru obligatiunile pe zece ani, de referinta, costurile de imprumut au urcat iar cererea s-a redus fata de emisiunile anterioare.

Guvernul francez trebuie sa imprumute in acest an aproape 300 de miliarde de euro, in timp ce se confrunta cu posibilitatea unei retrogradari a ratingului suveran.

in plus, temerile legate de sectorul bancar european „incep sa afecteze increderea inevstitorilor, in timp ce depozitele institutiilor de credit la Banca Centrala Europeana sunt la un nivel record, iar actiunile UniCredit se prabusesc”, a afirmat Simon Denham, analist la Capital Spreads.

Investitorii sunt tot mai nelinistiti in privinta situatiei bancilor spaniole, care ar putea fi nevoite sa-si asigure fonduri suplimentare, in contextul deprecierii euro, considera Nick Stamenkovic, analist la RIA Capital Markets.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat intr-un interviu pentru Financial Times ca bancile din Spania trebuie sa constituie provizioane suplimentare de 50 de miliarde de euro pentru eventuale pierderi din creditele ipotecare. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here