Mitt Romney a castigat scrutinul republican organizat marti in statul american Iowa cu o diferenta de doar opt voturi fata de urmatorul clasat, Rick Santorum, in cadrul acestei consultari care marcheaza debutul procesului de selectare a unui candidat republican pentru Casa Alba. Mitt Romney, considerat unul dintre candidatii moderati si cu cele mai mari sanse de a-l invinge pe Barack Obama la 6 noiembrie, a obtinut 30.015 voturi fata de 30.007 inregistrate de adversarul sau ultraconservator, potrivit rezultatelor definitive anuntate miercuri dimineata, in urma unei lungi nopti electorale.

in total, 122.255 de alegatori republicani au participat la cele 1.774 de adunari, ceea ce constituie o participare record.in jurul orei locale 02.30 (10.30 ora Romaniei), vor fi anuntate si rezultatele definitive ale primului scrutin din cadrul alegerilor prezidentiale americane, asteptate multa vreme din cauza diferentei foarte mici de voturi dintre primii doi clasati.

Castigatorul scrutinului si cel clasat pe locul al doilea au intrunit fiecare cate 25 la suta din voturi. Ron Paul a terminat pe locul al treilea, cu 21 la suta din voturi. Newt Gingrich a obtinut 13 la suta, devansandu-i pe texanul Rick Perry (10 la suta) si pe Michele Bachmann (5 la suta).

Aceste rezultate le permit lui Romney si Santorum sa beneficieze de o dinamica in campanie inaintea urmatoarelor alegeri, prevazute sa se desfasoare marti in New Hampshire (nord-est).

Cu putin timp inainte de anuntarea rezultatelor, Mitt Romney l-a felicitat pe Rick Santorum pentru „victorie”, adaugand ca aceasta este o victorie si pentru el.

Sigur de el, fostul om de afaceri in varsta de 64 de ani, se concentreaza deja asupra urmatorului scrutin, din New Hampshire. „Catre New Hampshire si sa terminam treaba”, a declarat el, dupa ce a afirmat inca o data ca presedintele Barack Obama nu va mai obtine un alt mandat.

Romney s-a mentinut in mod constant in pozitia de favorit in ultimele luni, dar nu a depasit pragul de 25 la suta din intentiile de vot, nereusind sa obtina sustinerea bazei republicane.

in 2008, in cadrul primei sale candidaturi la alegerile prezidentiale, el a terminat pe locul al doilea in Iowa, dupa care a urmat o panta descendenta in favoarea lui John McCain.

Multumindu-le sustinatorilor sai marti seara, Santorum – care inainte de Craciun se mentinea sub pragul de 10 la suta – si-a reafirmat valorile morale crestine pe care le valorifica in campanie. „Sunt valori de care avem nevoie daca trebuie sa ne confruntam cu Barack Obama, sa castigam aceste alegeri si sa redam Americii principiile sale fondatoare”, a afirmat el.

Rick Santorum, in varsta de 53 de ani, fost senator de Pennsylvania si un catolic fervent, a fost sustinut de unii crestini conservatori, cu influenta in Iowa. El a facut campanie cu putine mijloace, concentrate pe acest stat ale carui comitate le-a traversat.

Ron Paul, in varsta de 76 de ani, decanul de varsta al cursei, ar putea sa continue sa perturbe jocul, in New Hampshire, apoi in South Carolina la 21 ianuarie. „Am reusit sa reintroducem unele idei republicane de care aveam nevoie de multa vreme. Este convingerea ca libertatea este o idee populara”, a triumfat Ron Paul in cadrul unui discurs sustinut in fata militantilor sai.

Paul se remarca prin pozitiile sale atipice cum ar fi scoaterea de sub incidenta penala a consumului de droguri, ceea ce atrage numerosi tineri.

O alta surpriza a serii a fost Rick Perry, guvernatorul Texasului, care a anuntat ca isi va reexamina candidatura din cauza rezultatului dezamagitor de 10 procente. „Am decis sa ma intorc in Texas, sa evaluez rezultatele acestui caucus, sa hotarasc daca mai exista loc pentru mine in aceste alegeri”, a declarat el. Perry ar putea abandona cursa.

Ceilalti candidati au declarat ca vor sa ramana in cursa.

La randul sau, Jon Hunstman, care nu a facut campanie in Iowa, a obtinut 1 la suta din voturi. Acest republican moderat si-a pastrat fortele pentru New Hampshire.

Gingrich, care a fost tinta unor atacuri dure din partea taberei lui Romney, a salutat „curajul si optimismul” lui Santorum intr-un discurs considerat de presa americana amar si agresiv fata de Mitt Romney.

Scrutinul republican din Iowa ar putea deveni cel mai strans din istoria statului

Scrutinul republican de tip caucus din 2012 din Iowa este pe cale sa devina cel mai strans din istoria acestui stat, potrivit directorului CNN

Political Research, Robert Yoon, relateaza postul american de televiziune.

Cel mai strans scrutin anterior a fost inregistrat in 1980, cand George H.W. Bush l-a invins pe Ronald Reagan cu o diferenta de 2 puncte procentuale. Urmatorul cel mai strans scrutin a fost in 1996, tot in tabara republicana, cand Bob Dole l-a invins pe Pat Buchanan cu 3 puncte procentuale.

Cele 26,3 procente obtinute de Dole in 1996 au reprezentat cel mai mic scor din istoria adunarilor electorale de tip caucus, un record care ar putea fi doborat insa de castigatorul scrutinului de marti. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here