Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sanatate de mai multi ani, a murit sambata, iar fiul sau Kim Jong-un a fost desemnat pentru a-i succede, a anuntat luni presa oficiala a regimului comunist. Liderul nord-coreean, in varsta de 69 de ani, a decedat din cauza unei „mari epuizari mentale si fizice” la 17 decembrie, la ora locala 8.30 (1.30, ora Romaniei), a anuntat Agentia centrala de presa coreeana (KCNA), agentia oficiala nord-coreeana.

Kim, a carui mobilitate era redusa din 2008 cand a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui „infarct miocardic sever si a unei crize cardiace”, in trenul sau, in timpul uneia dintre deplasarile sale traditionale pe teren, potrivit agentiei oficiale nord-coreene, care a adaugat ca o autopsie a fost realizata duminica.
Fiul sau Kim Jong-un, nascut in 1983 sau 1984, a fost desemnat pentru a-i succede la conducerea singurei dinastii comuniste din Istorie, potrivit agentiei oficiale, care le cere nord-coreenilor sa-l recunoasca de acum ca lider al lor.

„Toti membrii Partidului (Muncitorilor-n.r.), militarii si publicul trebuie sa respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un si sa protejeze si sa consolideze frontul unit al partidului, armatei si publicului”, a subliniat KCNA.Funeraliile sale au fost fixate pentru 28 decembrie la Phenian. Autoritatile statului comunist au decretat doliu in perioada 17-29 decembrie.

Armata sud-coreeana, in stare de alerta

La Seul, Guvernul sud-coreean a fost plasat in stare de alerta, dupa anuntul mortii lui Kim Jong-il, cele doua tari fiind din punct de vedere tehnic inca in stare de conflict armat, de la armistitiul precar semnat la finalul Razboiului din Coreea (1950-1953).

Coreea de Sud si-a plasat armata in stare de alerta si a consolidat supravegherea frontierei sale ultrasecurizate cu Coreea de Nord, dupa anuntul decesului liderului nord-coreean Kim Jong-il, au declarat surse oficiale.

Presedintele sud-coreean Lee Myung-bak si-a anulat toate intalnirile si a convocat un Consiliu de Securitate Nationala la „Casa Albastra”, numele resedintei prezidentiale. „Toti functionarii Casei Albastre sunt plasati in stare de alerta”, a precizat purtatorul sau de cuvant.

„Monitorizarea si securitatea zonelor frontaliere au fost consolidate. Suntem foarte atenti la orice miscare a armatei din Nord”, a subliniat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii.

„Toti comandantii sunt in alerta, iar Coreea de Sud si Statele Unite accentueaza impartasirea de informatii militare”, a adaugat el. (mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here