Marile banci de pe Wall Street scriu deja scenarii cu privire la evolutia monedei euro, in cazul in care unele tari vor iesi din uniunea monetara. Niciunul nu este incurajator. Bancile centrale din intreaga lume au inceput sa-si ia masuri de protectie a sistemul financiar, noteaza ziaristii americani. Asta deoarece problemele bancare din Europa si viitorul monedei euro ameninta sa destabilizeze pietele financiare la nivel global. Cert este ca datoriile statelor raman aproape ori chiar mai mari decat nivelurile despre care analistii spun sunt ca sunt nesustenabile pe termen lung. Iar asta ingrijoreaza investitorii si liderii mondiali, deopotriva.

Unii dintre cei mai mari jucatori de pe piata valutara discuta despre ce s-ar putea intampla daca una sau mai multe tari ar fi fortate sa renunte la euro. Moneda unica ar scadea la paritate cu dolarul, de la 1,34 dolari cat este in prezent, daca Grecia ar parasi clubul euro, considera economistii bancii olandeze ING.
Mai mult, daca mai multe state din zona euro s-ar reintoarce la fostele monede nationale, atunci moneda europeana ar scadea la echivalentul a 85 de centi, sub cel mai scazut nivel inregistrat in 2001, spune Mark Cliffe, analist al ING, citat de Wall Street Journal.
Citeste mai multe despre evolutia monedei euro pe www.incont.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here