Tarifele la energie si gaze vor creste odata ce ANRE va obliga distribuitorii de gaze si electricitate, din 2012 sau 2013, sa propuna clientilor solutii de eficientizare ale caror costuri pot fi recuperate prin ajustarea pretului de livrare.”Pentru realizarea (scopului de economisire a energiei – n.r.) operatorii sistemelor de distributie pot opta pentru participarea la un acord pe termen lung negociat cu ANRE, in cadrul caruia costurile programului de economie de energie vor fi recuperate prin ajustarea tarifelor de distributie (sau pentru – n.r.) contributia la Fondul de eficienta energetica cu o valoare anuala egala cu 0,5% din cifra de afaceri aferenta activitatii de distributie a energiei in anul precedent”, se arata intr-un proiect elaborat de Autoritatea Natinala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Proiectul ar urma sa fie adoptat printr-o lege care sa transpuna in legislatia nationala o directiva a UE, si va fi aplicat din 2012 sau 2013.Potrivit ANRE, directiva se afla in dezbaterea institutiilor europene si va transfera distribuitorilor sau furnizorilor de energie o parte din obligatiile nationale de eficienta energetica. Totodata, directiva va cuprinde si posibilitatea includerii in sistemul de obligatii a cerintelor cu scop social.

Spre exemplu, o solutie pentru eficientizarea consumului de gaze la o scoala ar putea fi construirea unui centrale termice mai performante. Investitia ar fi facuta de furnizorul de gaze, care ulterior isi va recupea banii prin tarif.

„Operatorii sistemelor de distributie a energiei electrice si gazelor naturale vor realiza anual o economie de energie de minimum 0,5% din volumul energiei distribuite in anul precedent. Economia de energie se va realiza la consumatorii finali si va fi raportata catre ANRE si validata de ANRE”, se arata in proiect.

La elaborarea proiectului, ANRE a luat in calcul atât angajamentul Guvernului fata de UE de reducere cu 20% a consumului de energie la nivelul anului 2020, cât si iminenta crestere a preturilor energiei si gazelor, din cauza obligatiilor impuse României de FMI si ca urmare a internalizarii in preturile finale a costurilor de mediu si a ajutoarelor de stat pentru energii regenerabile.

Fondul Monetar International a cerut Executivului sa prezinte un calendar etapizat de liberalizare a preturilor electricitatii si gazelor naturale pâna in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei.

Daca vor alege varianta de recuperare a costurile programului de economisire de energie prin tarife, furnizorii de energie pot constitui o companie de servicii energetice, ca departament propriu, sau pot contracta serviciile respective de la companie independenta.

Nerealizarea partiala sau integrala a obiectivului va fi sanctionata prin penalizari echivalente cu un procent din cifra de afaceri aferenta activitatii de furnizare a energiei egal cu diferenta dintre tinta de economie de energie (adica 0,5%) si economia efectiv realizata.

Sumele rezultate din penalitati vor fi varsate intr Fondul de eficienta energetica. Fondul va fi administrat de ANRE sau de Ministerul Economiei, iar sumele colectate din penalizari vor fi folosite pentru finantarea unor proiecte de eficienta energetica incluse intr-un plan national de actiune pentru eficienta energetica.

Operatorii de distributie si furnizorii vor fi obligati ca minimum 10% din programele de eficienta energetica sa fie dedicate categoriei consumatorilor vulnerabili. Deocamdata, legislatia nu ofera o definitie clara a consumatorului vulnerabil. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here