Bucurestenii care parcheaza pe cele o suta de locuri amenajate in Piata George Enescu din Capitala pot plati taxa prin sms la un numar scurt, format din patru cifre, la care trimit numarul de inmatriculare al masinii, pretul pentru o ora de parcare ramanand 1,5 lei.

Proiectul este implementat pentru inceput, timp de trei luni, la parcarea din Piata George Enescu, cu o capacitate de o suta de locuri, urmand ca, in functie de rezultatele obtinute, sa fie extins si in celelalte parcari publice administrate de Primaria Capitalei, se arata intr-un comunicat de marti al municipalitatii.

Astfel, cu un sms la un numar scurt, format din patru cifre (de exemplu 7577), se poate plati parcarea pentru o ora sau o zi trimitand doar numarul de inmatriculare al masinii. inainte cu cinci minute de expirarea timpului de parcare, soferul va primi un mesaj prin care este avertizat ca ii expira ora de parcare. Printr-un nou sms cu numarul de inmatriculare al masinii poate fi prelungit timpul de parcare. Mesajele de confirmare ii apar solicitantului in format sms in maximum trei secunde de la comanda.

Validarea parcarii se face doar in intervalul de functionare a parcarii, de exemplu de luni pana vineri intre orele 8.00 si 17.00, sau sambata intre 8.00 si 14.00. in cazul in care solicitantul trimite un sms in afara orelor de program, va primi un mesaj cu un cod pe care il va putea activa oricand va dori pentru a plati un loc de parcare in intervalul orar permis.

Daca solicitantul trimite un sms incorect, care nu contine toate datele numarului de inmatriculare al masinii, va primi un mesaj in care i se comunica greseala.

Controlorii care vor verifica clientii din parcarile cu plata prin sms vor avea la dispozitie terminale GMS de forma PDA/Smart Phone echipate cu o cartela SIM de date. Astfel, controlorul va introduce numarul de inmatriculare al masinii, iar terminalul ii va spune daca in baza de date exista o plata efectuata pentru acest numar. Datele transmise de utilizatorul acestui serviciu ii sunt accesibile agentului constatator din teren in cinci secunde de la transmiterea mesajului.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a participat, marti, la lansarea proiectului pilot de plata a parcarii prin SMS. Edilul a aratat ca pana la demararea proiectului Administratia Strazilor Bucuresti va lua toate masurile pentru ca bucurestenii sa fie informati cu privire la modul de functionare a noului sistem de plata a parcarii prin sms.

„Este un proiect-pilot si vom incerca sa-l adaptam in functie de cerintele orasului si ale bucurestenilor. Pentru moment nu-l vom putea implementa in toate parcarile publice, dar vom incepe cu partea centrala si vom decide apoi daca-l vom extinde. Pentru inceput, in parcarea din Piata George Enescu va exista aceasta modalitate de plata prin sms, insa pana la definitivarea proiectului vom pastra si vechea modalitate de plata. Pana atunci, Administratia Strazilor va lua toate masurile pentru ca bucurestenii sa dispuna de informatiile de care au nevoie pentru a se obisnui cu noua modalitate de plata. in orice caz, cel mai mare castig al acestui sistem este acela ca incercam sa limitam pe cat posibil fenomenul prin care «parcagiii ilegali» incaseaza bani de la cetateni in parcarile publice”, a spus primarul Sorin Oprescu.

Directorul Administratiei Strazilor Bucuresti, Alina Roman, a explicat modul de functionare a sistemului, aratand ca acesta va fi functional incepand cu ianuarie 2012. Totodata, Alina Roman a mentionat ca taxa de parcare pe ora va ramane aceeasi, 1,5 lei pe ora, la care se vor adauga comisioanele percepute de operatorii de telefonie mobila.

in urma organizarii licitatiei, la care pot participa toti operatorii de telefonie mobila, vor fi alese cele mai mici comisioane.

„Dorim sa oferim o alternativa la acest sistem de parcare, respectiv la modalitatea de plata a tichetelor de parcare. Daca pana acum exista un sistem traditional de plata, de acum inainte dorim sa oferim si sistemul de plata prin intermediul sms-ului. Prin urmare, orice cetatean care are un telefon mobil poate sa dea un sms la unul dintre operatorii de telefonie mobila si in felul acesta va fi taxat cu contravaloarea taxei de parcare”, a explicat Alina Roman.

Acest sistem de plata a parcarii a fost deja implementat cu succes in marile capitale europene, dar si in Romania, la Targul Mures, Bistrita-Nasaud, Timisoara, Oradea si Satul Mare.

Administratia Strazilor Bucuresti administreaza parcarile in baza articolului 5 din HCGMB nr. 288/2010 privind Regulamentul de organizare si functionare, precum si a articolului 7, care ii permite sa amenajeze, construiasca si exploateze parcajele de utilitate publica din Bucuresti, a precizat municipalitatea. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here