Senatorii au aprobat ca prima Camera, o propunere legislativa care reglementeaza organizarea de cabinete medicale si stomatologice in unitati de invatamant public sau privat. In favoarea propunerii legislative privind medicina scolara, initiata de un grup de senatori PNL, PDL, UDMR si independenti, s-au exprimat 115 senatori, fiind inregistrate doua abtineri si un vot „impotriva”.

Proiectul prevede, printre altele, obligativitatea cursurilor de prim-ajutor in sistemul educational, initiatorii invocand ca argument cresterea alarmanta a accidentelor in scoli si a celor de circulatie.Printre amendamentele propuse de Comisia pentru sanatate si insusite de plen se numara si cel referitor la organizarea de cabinete medicale si de medicina dentara in unitatile de invatamant preuniversitar si universitar.

„Medicii de medicina scolara si medicii de medicina dentara din unitatile de invatamant sunt furnizorii de servicii medicale profilactice si curative de urgenta pentru prescolari, elevi sau studenti, dupa caz. Asistenta medicala a prescolarilor din gradinitele cu program prelungit si saptamanal se asigura in timpul programului acestor unitati prin arondarea la cabinetele medicale din unitatile scolare cele mai apropiate, in cazul in care acestea nu exista in gradinita, iar in afara programului se asigura de catre medicii de familie pe listele carora sunt inscrisi copiii”, se arata in raportul adoptat de senatori.

Potrivit propunerii legislative, asa cum a fost modificata, cabinetele de medicina scolara vor functiona pe toata perioada activitatii scolare in unitatile de invatamant public sau privat.

Un alt amendament aprobat prevede ca aceste cabinete medicale scolare se afla in subordinea autoritatilor administratiei publice locale si sunt organizate si coordonate din punct de vedere profesional de catre Directiile Judetene de Sanatate Publica.

in varianta initiatorilor, reteaua medico-scolara ar fi urmat sa fie condusa de Directia Judeteana de Sanatate Publica.

Activitatea desfasurata in cadrul cabinetelor de medicina scolara va fi finantata prin transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale, prin bugetul Ministerului Sanatatii, asa cum se mentioneaza in proiect.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Camera sesizata. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here