statue_of_liberty_1Statele Unite au anuntat joi ca ancheteaza o amenintare „specifica si credibila, dar neconfirmata”, inaintea implinirii a zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, provocand ingrijorarea americanilor.
Potrivit presei americane, amenintarea ar viza New York sau Washington, doua orase deja afectate la 11 septembrie 2001 de atentatele comise de al-Qaida, care s-au soldat cu aproape 3.000 de morti.

Aceasta amenintare ar lua forma unui atentat cu masina sau camion capcana, potrivit presei.

” Presedintele Barack Obama a fost pus la curent cu informatiile privind o amenintare specifica si a primit detalii toata ziua „, a anuntat joi seara un oficial de rang inalt de la Casa Alba.

Obama „a cerut comunitatii antiterorism sa-si intensifice eforturile in reactie la aceasta informatie demna de incredere dar neconfirmata”, a precizat oficialul, sub acoperirea anonimatului.

” Dupa cum stim din informatiile obtinute dupa raidul impotriva lui Osama ben Laden, al-Qaida a aratat un interes deosebit pentru date importante si aniversari, precum 11 septembrie „, a explicat Departamentul de Securitate Interna, intr-un comunicat.

„Este just (sa spunem) ca exista informatii privind o amenintare specifica si credibila”, a continuat departamentul, precizand ca aceasta amenintare nu este confirmata.

” Uneori, aceste informatii sunt credibile (…), alteori sunt mai putin „, a adaugat Departamentul de Securitate Interna. „Oricum ar fi, noi luam in serios toate informatiile privind amenintari si luam toate masurile necesare”.

Conform postului de televiziune ABC, care citeaza oficiali din serviciil de informatii, cel putin trei suspecti, intre care un cetatean american, ar fi intrat cu avionul pe teritoriul american in august, cu intentia de a comite un atentat cu vehicul-capcana la Washington sau New York.

Aceste trei persoane ar fi venit din Afganistan si, inainte de a ajunge in Statele Unite, ar fi facut escala cel putin intr-o alta tara, posibil Iran, a explicat ABC, care citeaza un oficial american de rang inalt.

in fata acestei amenintari, Departamentul de Securitate Interna le-a cerut americanilor sa „ramana vigilenti pe masura ce vine sfarsitul saptamanii”, in cursul caruia America va comemora zece ani de la atentatele din 11 septembrie.

Comemorarea atentatelor de la 11 septembrie 2001 face in fiecare an obiectul unei atentii deosebite din partea autoritatilor americane, asa cum a amintit miercuri Casa Alba.

„Ramanem vigilenti, in cursul aniversarii si dupa aceea”, a afirmat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, precizand ca presedintele Barack Obama a marticipat marti la o reuniune consacrata acestui subiect cu echipa sa de securitate nationala.

Purtatorul de cuvant a adaugat ca „masuri de precautie, vizibile si invizibile” au fost luate, fara a intra in detalii. Pentagonul a anuntat de exemplu ca a ridicat nivelul de securitate la bazele militare americane.

Primarul orasului New York a anuntat joi suplimentarea fortelor de politie dupa anuntul pe tema unei posibile amenintari. „Politia din New York va mobiliza resurse suplimentare in oras si va lua si alte masuri pentru a asigura securitatea in oras, unele pe care le veti vedea, altele nu”, a declarat primarul Michael Bloomberg, intr-o conferinta de presa.

Comandantul politiei din New York, Raymond Kelly, a precizat in aceeasi conferinta de presa ca aceasta consolidare a dispozitivului politiei include cresterea cu 30 la suta a numarului de patrule, implementarea controalelor asupra vehiculelor, multiplicarea controalelor gentilor in transporturile in comun, o supraveghere sporita a podurilor, tunelurilor, monumentelor si cladirilor oficiale si o utilizare sporita a cainilor special antrenati.

Pentru implinirea a zece ani de la atentate, numeroase ceremonii sunt prevazute la New York si in alte orase americane. Duminica, presedintele Barack Obama va merge in cele trei locuri afectate de tragedie, la New York, Washington si Shanksville (Pennsylvania), unde s-a prabusit cel de-al patrulea avion deturnat, in urma interventiei pasagerilor. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here