soldiers-against-a-sunsetPatru fosti eurodeputati, trei francezi si unul britanic, au efectuat, la inceputul lui august o vizita la Tripoli, unde au avut contacte cu oficiali ai regimului colonelului Muammar Kadhafi, a anuntat unul dintre ei.”Dupa 140 de zile de razboi al coalitiei, se constata ca acest conflict NATO-Libia este marcat de un blocaj, din care pare dificil de iesit”, scriu, intr-o declaratie transmisa AFP, cei patru fosti deputati europeni, intre care si francezul Thierry Cornillet (Partidul Radical, de centru-dreapta), presedinte al Asociatiei Internationale al Regiunilor Francofone (AIRF), care afirma ca a fost invitat de alesi din tarile regiunii subsahariene sa organizeze aceasta vizita.

„Cum sa nu iti pui intrebari asupra unei interventii militare, initial legitime, sub egida ONU, pentru neutralizarea spatiului aerian libian si protejarea populatiilor civile din Benghazi, cand constati ca aceasta si-a pierdut, ulterior, neutralitatea si ratiunea sa originara?”, afirma ei.

La finalul vizitei, in perioada 4-7 august, la Tripoli, acestia isi exprima uimirea „fata de subestimarea de catre NATO a importantei reale, politice si militare, a lui Muammar Kadhafi si supraestimarea reprezentativitatii Consiliului National de Tranzitie (CNT) si a capacitatii sale de a extinde revolta dincolo de regiunea (orasului) Benghazi”.

Ei s-au intalnit cu reprezentanti ai regimului libian, intre care Beshir Saleh, un apropiat al colonelului Muammar Kadhafi.

Cei patru membri ai acestei delegatii, si anume Cornillet, Margie Sudre, fost minsitru si membru al UMP, majoritatea prezidentiala, Michel Scarbonchi, fost membru al PRG, de centru-stanga, si britanicul John Corrie, conservator, preconizeaza organizarea, la Paris, a unei „Comisii pregatitoare a unui dialog interlibian reunind, sub egida ONU si Uniunii Africane (UA), reprezentanti ai NATO, Uniunii Europene (UE), autoritatilor de la Tripoli si CNT”.

Deputatii sustin eforturile de mediere ale UA in aceasta criza, au anuntat acestia.

Cornillet a precizat ca Ministerul francez al Afacerilor Externe a fost informat cu privire la sejurul lor abia la intoarcere. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here