plaja-mare-turismMinistrul Elena Udrea scrie, pe blogul sau, ca este multumita de progresele inregistrate de turismul de pe litoralul romanesc, precizand ca mai sunt de rezolvat probleme, cum ar fi infrastructura, dar si probleme ce tin de Ministerul Mediului, de Ministerul Turismului si de prestatorii de servicii.„Ca ministru al Turismului, sunt extrem de bucuroasa atunci cand vad ca structurile de cazare de pe litoral lucreaza la capacitate maxima. Din acest punct de vedere, cred ca 2011 este cel mai bun an de cand mi-am inceput mandatul”, sustine Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Totusi, ea arata ca nu se iluzioneaza asupra potentialului litoralului romanesc.

„Vor mai trebui sa treaca vreo cativa ani pana sa avem o destinatie cu adevarat atractiva pentru turistii straini. in buna masura, avem nevoie de infrastructura. Deocamdata, ne bazam doar pe cei care indura, cu stoicism, drumurile catre litoral. Cred ca, in momentul in care toate aceste investitii in infrastructura vor fi duse la indeplinire, situatia se va imbunatati si mai vizibil”, afirma Elena Udrea.

Ea mai scrie ca terminarea lucrarilor la calea ferata, drumul care leaga nordul litoralului de sud, dar si inca o portiune din autostrada au reprezentat un impuls important pentru turismul pe litoral in anul 2011.

Udrea subliniaza, pe de alta parte, ca problemele de functionare, dezvoltare si modernizare a statiunilor sunt, in primul rand, de competenta autoritatii publice locale, iar uneori tin chiar de alte ministere.

„Din cauza mediatizarii fara precedent in ultimii trei ani a turismului, a ministerului si chiar a mea ca ministru, oamenii cred ca orice aspect legat de turism este in gradina MDRT. Nu mai reiau vesnica problema a plajelor, aflate inca, total gresit!, in administrarea ministerului Mediului”, noteaza ministrul Turismului.

Udrea mai apreciaza ca o mare parte a problemei revine privatilor, care trebuie sa imbunatateasca raportul dintre servicii si preturi.

in opinia sa, cresterea numarului de turisti de pe litoral se datoreaza, in principal, cresterii economice din anul 2011. Ea a mentionat, astfel, ca ceva mai multa stabilitate financiara pentru romani se traduce prin mai multe vacante si, in final, mai multi bani cheltuiti la mare in Romania.

„O analiza economica recenta arata ca romanii si-au crescut cheltuielile in acest an fata de 2010. Principala cheltuiala facuta in plus era legata de concedii, daca adaugam si datele INS care arata ca mai putini romani au ales anul acesta sa plece in vacante din tara. in plus, numarul turistilor romani este in crestere cu 10%, iar al celor straini cu 10,7 %”, scrie Elena Udrea.

in opinia sa, „numai niste detractori puteau cere, in emisiuni isterice sau prin articole de presa manipulatoare, ca turismul sa creasca in timp ce toata economia scadea, iar veniturile oamenilor s-au redus consistent”.

Elena Udrea arata ca sezonul estival din acest an este mai bun si pe fondul unei campanii de presa mai putin distructive decat in ultimii ani.

„Sigur, am avut alge, acum sunt preturi de Miami, dar nu se compara cu radiatiile ucigase de anul trecut (prezente, nu se stie cum, doar pe litoralul romanesc, nu si pe cel bulgaresc), cu pestele-dragon de acum doi ani, otravitor si extrem de agresiv, sau cu paianjenii ucigasi de acum cativa ani, adevarate tarantule amazoniene. Semn ca, atunci cand presa nu vrea sa faca rau, lucrurile pot sa iasa si bine”, mentioneaza ea.

Elena Udrea considera ca, in privinta turismului pe litoral, de la vara la vara, va fi mai bine.

„Odata rezolvate problemele cu constructiile pe plaja si cu hotelurile inchise de catre speculatorii imobiliari, adevaratii investitori in turism se vor simti stimulati si, sunt sigura, vor investi mai mult. Sudul litoralului are si el sansa construirii unei alternative. Daca in Mamaia se poate merge pe turism de week-end si pe distractie in cluburi, dupa modelul Tenerife, in statiunile din sud trebuie sa existe alternativa turismului balneo. Sunt cateva centre balneare de renume ajunse in stare jalnica, aflate acum in administrarea ministerului Sanatatii, care trebuie urgent sa treaca la privati”, mai sustine ministrul Turismului.

Udrea se declara multumita de progresele facute de turismul litoral romanesc in 2011 si asteapta o evolutie si mai buna pentru anul viitor, mai ales ca multe dintre probleme vor fi rezolvate si va exista, in sfarsit, o Lege a turismului. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here