indian-food-selectionPresedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca Romania va fi afectata indirect de reducerea ratingului SUA, preturile la alimente vor creste, iar Guvernul, la fel ca in 2008, nu va lua nicio masura pentru a trece mai usor aceasta perioada.„Indirect si Romania va fi afectata de faptul ca agentia Standard & Poor’s a redus ratingul SUA. Contactele noastre comerciale vor fi afectate si va exista o crestere de costuri la produsele alimentare, iar Romania importa inca destul de mult”, a spus Hossu.

in opinia liderului sindical, Guvernul nu va lua nicio masura, la fel ca in 2008, pentru a trece mai usor peste aceasta perioada.

Pe de alta parte, Hossu a spus ca o noua criza va fi suportata mult mai usor decat pana acum de catre angajatori, pentru ca noul Cod al Muncii le permite acestora sa faca disponibilizari cand vor, fara sa aiba vreo responsabilitate sociala.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca in privinta politicilor fiscale si guvernamentale cuvintele de ordine sunt „precautie si moderatie”, el aratand ca pietele internationale nu sunt calme, dar Romania are avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile luate anul trecut.

„Cuvantul de ordine este acela de precautie si moderatie in tot ce inseamna politici fiscale si politici guvernamentale. Pietele internationale nu sunt calme, situatia nici din America nici din Europa nu este inca stabila din punct de vedere economic. Noi avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile de anul trecut, dar nu avem voie sa facem niciun exces care sa compromita aceasta stabilitate, nici in politica fiscala, nici in politica monetara si evident trebuie sa fim atenti la ceea ce se intampla cu pietele internationale de care depindem in mod foarte clar”, a precizat Emil Boc inainte de sedinta BPN, intrebat in legatura cu criza mondiala.

Premierul a mentionat ca „lucrurile in tara sunt sub control” si ca nu trebuie facut niciun pas inapoi pe linia reformelor.

„Asta inseamna sa mergem in continuare pe un deficit de 3% pentru anul viitor, sa te incadrezi in tintele de personal, sa continui procesul de restructurare a aparatului bugetar si, nu in ultimul rand, sa mergi mai departe cu reforma companiilor de stat, reforma deja inceputa in cadrul acordului cu Comisia Europeana”, a adaugat prim-ministrul.

S&P a redus vineri seara pentru prima data ratingul AAA al SUA la AA+, din cauza deficitului bugetar si datoriei publice ridicate, dar si pe fondul instabilitatii de pe scena politica de la Washington.

Bursele europene au deschis luni in coborare, dupa ce agentia Standard & Poor’s (S&P) a redus ratingul de top triplu-A al Statelor Unite la AA+.

Liderii G7 au anuntat ca sunt pregatiti sa ia masuri coordonate „pentru a asigura stabilitatea si lichiditatea pietelor financiare”, iar Banca Centrala Europeana a sugerat ca este pregatita sa inceapa sa cumpere obligatiuni de stat italiene si spaniole de pe piata secundara, pentru a combate efectul de contagiune al crizei datoriilor de stat. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here