woman_reading_at_homeLectura va fi reintrodusa obligatoriu in gimnaziu din toamna, dupa ce sondajele au aratat ca unul din doi tineri cu varsta de 15 ani citeste, dar nu intelege si asta nu numai la romana, ci si la alte discipline cum sunt matematica, istoria sau geografia, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat in Ministerul Educatiei Oana Badea.

„Unul din doi tineri de 15 ani citeste si nu intelege. Este analfabetism functional”, a mentionat secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea.

in acest context, aceasta a sustinut ca reintroducerea lecturii in clasele I – VIII este obligatorie.

in invatamantul primar ora de lectura va fi trecuta explicit, iar pentru ceilalti ani va fi o ora a lecturii nu numai la limba romana, ci si la matematica, fizica sau alte materii.

Conducerea MECTS le-a prezentat in premiera inspectorilor scolari, la sfarsitul saptamanii, la Suceava, un document care pleaca de la obiectivele Educatia 2020.

„Le-am aratat ca, in esenta, cand vorbesti despre ameliorarea rezultatelor la citit, matematica si stiinte, rezultatele se evalueaza la grupa de varsta 15 ani, adica vorbesti in general despre invatamantul obligatoriu. Ca sa avem perfomante pe acest obiectiv, in 2020 trebuie sa produc efecte in sistem incepand de azi si incepand de la fiecare elev, incepand cu cel care intra la gradinita, la primar, gimnazial”, a precizat Oana Badea.

Potrivit acesteia, toate inspectoratele isi dezvolta planurile individuale pornind de la acesti indicatori si toate scolile isi schimba planurile de dezvoltare institutionala pornind de la acesti indicatori.

Oana Badea a subliniat ca obiectivele Romaniei pentru 2020 vizeaza reducerea abandonului scolar la 11,3% si cuprinderea in invatamantul obligatoriu a 95% dintre copiii din prescolar, in prezent fiind 73,4%, precum si ameliorarea rezultatelor la testele internationale. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here