basescu-presedintePresedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca incercarea jurnalistilor de discreditare a institutiilor nu face decat sa ii decredibilizeze, iar institutiile nu mai functioneaza ca in anul 2004, inainte de instituirea MCV.
Declaratiile presedintelui:

Romania nu considera corect ca MCV sa fie anexat la conditiile de intrate in spatiul Schengen, insa ne aflam in fata unei realitati. Sunt state care insista ca MCV sa fie luat in considerare. Este clar ca trebuie sa gasim formula de a impaca ambele exigente. Institutiile responsabile trebuie sa imbunatateasca atingerea obiectivelor de judecare a cazurilor de coruptie la nivel inalt. Apelul CE nu este pentru un anume verdict. Insistenta este pentru a se judeca. Nimeni nu cere ca judecarea sa se faca intr-un anume fel, dar nu se mai poate sta cu aceste dosare deschise.

Raportul arata progres si stabileste 18 obiective pe care ar trebui sa le indeplinim pana la raportul de anul viitor pentru a se putea discuta ridicarea mecanismului. A trecut vremea cand se mai putea plange cineva ca nu are cadru institutional. Depinde de fiecare institutie sa implementeze cadrul institutional existent. Fiecare institutie are obligatii precise pana anul viitor.

in ceea ce priveste sanatatea, avem probleme serioase la achizitiile de medicamente. Cu siguranta arieratele din sanatate vor fi o prioritate pentru delegatia FMI. Nu trebuie platit niciun arierat la achizitia de medicamente pana nu se reglementaza sistemul de achizitii.

Despre achizitiile publice: Riscam o mare problema si ceea ce am discutat cu premierul si cu membri ai Cabinetului este ca pentru moment Romania sa inceteze sa mai trimita facturi pentru decontare la Bruxelles.

Principalul mesaj al acestui raport este ca Romania a inceput sa aiba institutii autonome. Este castigul celor 4 ani de functionare a MCV. Insitutiile nu mai functioneaza ca in 2004.

Am rugamintea ca jurnalistii sa inteleaga ca institutiile despre care am vorbit nu mai sunt cele din 2004. Institutiile functioneaza autonom si toata incercarea de discreditare a voastra si a politicienilor, spunand ca ar lucra comanda politica, nu fac decat sa va decredibilizeze. Nu va mai crede nici macar Comisia Europeana. intelegeti ca cei 4 ani de la instituirea mecanismului au insemnat un efort comun al Guvernelor si al CE pentru ca institutiile care tin de aplicarea legii in Romania sa devina autonome.

Dincolo de Guvern, care este apreciat pozitiv, aprecieri pozitive primesc DNA, Parchetul General, DGA, Directia Antifrauda din Inspectoratul General al Politiei Romane si ANI. Institutii neconvingatoare sunt ICCJ, CSM si Parlamentul. Daca mi-as permite un comentariu ar fi legat de Parlament. Este posibil ca la nivelul CE sa se fi considerat ca trecerea prin Parlament a codurilor ar fi fost nesigura.

Au fost elemente care au convins Comisia ca este o determinare a Guvernului pentru a crea cadrul necesar de functionare a justitiei si de lupta anticoruptie.

Raportul este o consolidare a raportului pozitiv din februarie.

Raportul este corect, releva pe de o parte progrese facute in directia atingerii obiectivelor de a avea un sistem de justitie eficient si compabil la nivel european, dar „pune degetul” pe probleme care se perpetueaza si care afecteaza credibilitatea justitiei si a Romaniei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here