eu_4Guvernele europene nu vor accepta majorarea cu 5% a bugetului UE, pentru 2012, asa cum a propus Comisia Europeana, si vor sustine in schimb o crestere de 2,02%, in conformitate cu inflatia. Acest fapt scoate in evidenta insistenta guvernelor ca planurile de cheltuieli ale Uniunii sa reflecte masurile nationale de austeritate.

Astfel, creste probabilitatea ca guvernele sa se opuna propunerilor parlamentare similare de majorare a bugetului pe termen lung al UE, aferent perioadei 2014-2020.

Comisia Europeana anticipeaza pentru anul viitor o inflatie de 2% in UE, astfel incat propunerea guvernelor este de inghetare, in termeni reali, a cheltuielilor Uniunii, a spus un oficial.

Majorarea de 2% va urca anul viitor cheltuielile UE la 129 miliarde de euro, a spus un alt oficial.

in aprilie, Comisia Europeana a anuntat ca propunerea de majorare a bugetului comunitar din anul viitor este necesara pentru respectarea unor angajamente anterioare de cheltuieli, in domenii precum finantarea dezvoltarii regionale si cercetarea stiintifica.

Contributori la buget precum Marea Britanie au descris propunerea drept inacceptabila, iar Germania a estimat saptamana trecuta ca pana la 245 de miliarde de euro din fondurile de dezvoltare aferente perioadei 2007-2013 nu au fost inca alocate.

Bugetul final pentru 2012 trebuie convenit de guvernele din UE si membrii Parlamentului European.

Anul trecut, parlamentarii au cerut cresterea cu 6,2% a cheltuielilor UE in 2011, dar in urma opozitiei guvernelor au acceptat in final o majorare de 2,9%. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here