politistSindicalistii din politie ameninta cu proteste, dupa ce au fost anuntati printr-un document intocmit de Directia Financiara din cadrul MAI si semnat de ministrul Traian Igas le este redusa norma de hrana cu aproximativ 550 de lei, masura fiind motivata de lipsa fondurilor. Sindicalistii din politie ameninta cu proteste, dupa ce au fost anuntati printr-un document intocmit de Directia Financiara din cadrul MAI si semnat de ministrul Traian Igas le este redusa norma de hrana cu aproximativ 550 de lei, masura fiind motivata de lipsa fondurilor.

Liderul Pro Lex, Vasile, Lincu, a declarat ca s-a interesat la Ministerul Administratiei si Internelor in legatura cu aceasta masura si i s-a comunicat ca masura a fost luata pentru ca nu sunt fonduri pentru plata integrala a acestor venituri.

Lincu a facut referire la Legea 69/2010 care prevede ca MAI are obligatia, pentru a se incadra in buget, sa ajusteze sporurile facultative si care nu sunt in cuantum fix, respectvi salariul de merit ti de execelenta. Liderul sindical a sustinut ca in continuare se vor da aceste salarii de merit si de excelenta.

El a precizat ca un salariu de excelenta inseamna 50% din venitul salarial si este acordat pentru cinci la suta din personal, 90% dintre cei care-l incaseaza fiind sefi.

Vasile Lincu a mai spus ca salariul de merit reprezinta 20 la suta din salariu si este platit pentru 30 la suta din efectiv.

Potrivit lui Lincu, acest salariu de excelenta inseamna un salariu primit de un politist in executie.

El a precizat ca in nota ministerului se arata ca diferenta oprita din norma de hrana va fi data la sfarsitul lunii iunie sau luna viitoare, dar a subliniat ca acest lucru este posibil sa nu se intample pentru ca nu sunt fonduri.

Toti angajatii MAI afectati de reducerea normei de hrana, un politist va castiga maximum 1.200 lei

Toti angajatii Ministerului Administratiei si Internelor vor fi afectati de reducerea normei de hrana de la 720 la 130 de lei, venitul lunar al unui angajat urmand sa ajunga la maximum 1.200 de lei.

Liderul Sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca reducerea normei de hrana, masura dispusa printr-un document emis de Directia Financiara din cadrul MAI si semnat de ministrul Traian Igas, va afecta peste 100.000 de persoane, adica pe toti angajatii ministerului.

Potrivit acestui document, norma de hrana va fi redusa de la 720 la 130 de lei in luna iunie, fara a se specifica ce urmeaza sa se intample din luna urmatoare.

Dupa aceasta diminuare a veniturilor, un politist va castiga intre 800 si 1.200 de lei lunar.

„Dincolo de efectele neacordarii normei de hrana cuvenite pentru luna iunie, apreciem ca masura are rolul de a testa gradul de suportabilitate al politistului roman amenintat cu destituirea”, a spus Lincu.

La randul sau, secretarul general al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Toader Paraschiv, a sustinut ca norma de hrana era o masura compensatorie acordata politistilor de mai mult timp.

Potrivit lui Paraschiv reducerea normei de hrana duce la o diminuare a veniturilor cu aproximativ 30%.

Premierul Emil Boc a solicitat Corpului de Control sa efectueze o ancheta la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), legata inclusiv de modul de calcul al salariilor pentru unii angajati. Acest control a fost demarat din 19 mai.

Ministrul de resort, Traian Igas, a declarat, marti, ca restructurarea MAI trebuie facuta neaparat, intrucat in caz contrar exista riscul sa nu mai poata fi platite in integralitate salariile celor angajati in structurile MAI.

Acesta a mai precizat ca restructurarile ar fi trebuit facute de multi ani si ca lipsa reorganizarii a condus la situatia in care Romania are cu o suta de politisti la 100.000 de locuitori, peste media europeana.

intrebat daca mai sunt suficienti bani pentru plata angajatilor din structurile MAI de la 1 iulie, ministrul a evitat sa dea un raspuns exact, sustinand ca nu doreste sa discute despre cifre si ca in momentul cand va anunta numarul celor care vor fi disponibilizati va oferi toate detaliile legate de acest aspect.

Traian Igas declara, luni, la Guvern, ca angajatii MAI vor primi in luna decembrie salarii reduse cu 30 la suta daca programul de disponibilizare a politistilor nu va fi derulat.

Camera Deputatilor nu a adoptat, marti, proiectul de lege privind disponibilizarile din MAI, fiind inregistrate 150 de voturi „pentru”, 132 „impotriva” si opt abtineri. Pentru adoptare ar fi fost necesare 167 de voturi favorabile. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here