steag-ueRedresarea economica din Europa de Est ar putea fi oprita de o eventuala restructurare a datoriilor Greciei, care ar limita creditarea de catre bancile occidentale si ar submina increderea investitorilor care au cumparat actiuni, obligatiuni si valuta in regiune, potrivit Bloomberg.in acest an, trei din cele mai performante 10 monede la nivel mondial sunt din Europa de Est, precum si cinci din 10 indici bursieri cu cele mai mari cresteri.

Piata bancara din regiune este controlata in proportie de 76% de banci occidentale, care sunt inca puse in pericol de criza datoriilor din zona euro.

„Este de asteptat ca problemele Greciei sa aiba de aceasta data un impact mai mare asupra Europei emergente. Este un puzzle. Ar putea fi linistea dinaintea furturii”, a declarat Neil Shearing, analist pentru piete emergente la Capital Economics in Londra.

Riscul este ca o noua runda de probleme legate de datoriile suverane din Europa sa determine banci precum UniCredit, Erste Group Bank si Societe Generale sa restranga creditele chiar in perioada in care regiunea se reface din criza financiara

Comisia Europeana anticipeaza, potrivit estimarilor publicate saptamana trecuta, ca toate economiile rasaritene vor inregistra cresteri in acest an, pentru prima oara din 2008.

Ministrii de Finante din zona euro se intrunesc luni pentru a pregati un nou plan de sustinere a Greciei si a preveni prima restructurare a datoriilor unui stat din zona euro.

Majoritatea investitorilor intervievati saptamana trecuta de Reuters, respectiv 85%, anticipeaza ca Grecia va intra in default (incapacitate de plata).

Costul asigurarii datoriilor (CDS) ungare a scazut de la 4,1% in iunie anul trecut la 2,47%.

Pentru Romania acest cost s-a redus de la 4,15% la 2,27%.

CDS-urile Greciei au atins saptamana trecuta un record de 12,51%, comparativ cu 4,88% in urma cu un an.

in eventualitatea unui default „dezordonat” al Greciei sau Irlandei, CDS-urile europene si randamentele obligatiunilor vor creste, iar monedele si actiunile vor scadea puternic, considera Christian Keller, analist pentru piete emergente la Barclays Capital din Londra.

FMI a avertizat saptamana trecuta ca Europa de Est va evita cu greu contagiunea din vest, transmisa prin banci si legaturi comerciale, iar guvernele trebuie sa faca tot posibilul pentru a reduce vulnerabilitatile.

Fondul a majorat totusi estimarile privind cresterea economica in Europa emergenta, ca urmare a cererii interne mai mari si a finantelor publice mai solide.

Mai optimist, Ewald Nowotny, membru in conducerea Bancii Centrale Europene, a declarat, luni, ca nu anticipeaza extinderea problemelor Greciei in Europa de Est, intrucat tarile din regiune si-au invatat lectia si trec printr-o perioada de refacere.

Erste Bank a estimat la sfarsitul lui aprilie ca, cresterea din Cehia, Slovacia si Austria va compensa problemele economice din Romania si Ungaria, contribuind la imbunatatirea profitabilitatii bancii in acest an.

„Economiile estice nu mai stau pe un fundament putred. Nu au relaxat politica fiscala in timpul crizei si se afla intr-o situatie mult mai buna”, a declarat Lars Christensen, analist pentru piete emergente la Danske Bank in Copenhaga.

Datoriile Ungariei, cele mai mari din regiune, vor fi in acest an de 75,2% din PIB, comparativ cu 55,4% in Polonia si 41,3% in Cehia, potrivit estimarilor UE.

Datoriile din zona euro vor fi in medie de 87,7% din PIB, iar in Grecia de 157,7%, in acest an.

Banca centrala din Ungaria a identificat criza din zona euro drept „un factor de risc semnificativ”, potrivit raportului sau de stabilitate financiara.

Cele mai mari banci occidentale din Europa de Est s-au angajat sa ramana in regiune in perioada de varf a crizei creditelor, dar si-au redus totusi creditarea cu 15% in ultimii doi ani, potrivit datelor FMI. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here