film-movieDocumentarul romanesc „Metrobranding”, semnat de Ana Vlad si Adi Voicu, s-a numarat printre peliculele preferate ale publicului la Festivalul Filmului European, incheiat duminica in Capitala, ocupand locul al cincilea in topul preferintelor spectatorilor. Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Roman (ICR), s-a incheiat duminica seara in Capitala, cu proiectia peliculei israeliene „Ajami”, la Cinema Studio, dar si cu anuntarea celor cinci filme care au primit cele mai multe voturi favorabile din partea publicului.

Astfel, premiul publicului, singurul decernat in cadrul acestui festival, a revenit peliculei germane „Poll”, de Chris Kraus.

Urmatoarele clasate dupa votul publicului au fost filmele „Celula 211” (Spania), de Daniel Monzon, „intr-o lume mai buna/ In a Better World” (Danemarca), de Susanne Bier, premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film strain anul acesta, „Bibliotheque Pascal” (Ungaria), in regia lui Szabolcs Hajdu, avandu-i in distributie pe Andi Vasluianu, Razvan Vasilescu si Oana Pellea, si documentarul romanesc „Metrobranding”, de Ana Vlad si Adi Voicu.

Totodata, inaintea proiectiei filmului de inchidere, au fost alesi prin tragere la sorti sase votanti care vor fi premiati de ICR.

Cea de-a XV-a editie a Festivalului Filmului European s-a desfasurat la Bucuresti, in perioada 5 – 15 mai, si la Brasov (12 – 15 mai) si continua la Iasi (19 – 22 mai), Timisoara (19 – 22 mai) si Targu Mures (26 – 29 mai).

in Capitala festivalul a fost deschis cu filmul „Essential Killing” (Polonia, 2010), in regia lui Jerzy Skolimowski.

Cinemateca Romana s-a alaturat festivalului, completand contributia partenerilor traditionali – ambasade si centre culturale – cu pelicule din bogata sa arhiva.

Republica Moldova a participat pentru prima data la festival, cu o selectie de filme studentesti, prezentate alaturi de cateva scurtmetraje ale studentilor de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Capitala, in prezenta tinerilor regizori.

in cadrul festivalului a avut loc si premiera filmului romanesc „Metrobranding”, un documentar semnat de Ana Vlad si Adrian Voicu, produs de Mandragora. „Metrobranding” spune povestea destinului spectaculos al celor sase branduri-staruri ale epocii de aur: salteaua Relaxa, tenisii de Dragasani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni si masina de cusut Ileana. Documentarul a fost prezentat in numeroase festivaluri – Visions du reel Nyon, Dok Lepzig, IDFF Jihlava, Copenhagen DOX sectiunea Top Dox, Zagreb DOX – si s-a bucurat de aprecierile criticilor. Filmul a fost nominalizat de IDFF Jihlava din Cehia la prestigiosul concurs „Doc Selection” si ulterior selectat in Docalliance 2010. „Metrobranding” s-a bucurat de o buna primire din partea publicului din Capitala, la premiera din 6 mai.

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an a fost Radu Muntean, regizorul unuia din cele mai apreciate filme romanesti ale anului 2010, „Marti, dupa Craciun”, premiat si selectionat in numeroase festivaluri – Cannes, New York, Chicago, Namur, Cinessonne, Leeds, Mar del Plata, Gijon. De altfel, Radu Muntean a semnat si regia spotului de prezentare a editiei de anul acesta a festivalului.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman, iar selectia filmelor este realizata cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here