teatru-salaTeatrele din Cluj-Napoca si Sibiu au fost marile castigatoare ale celei de-a XIX-a gale a premiilor Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), ce a avut loc luni seara, in studioul TVR 1. Cel mai premiat a fost, de departe, spectacolul „Strigate si soapte” , montat de Andrei Serban la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, care si-a adjudecat premiile pentru cel mai bun regizor, cel mai bun spectacol si cel mai bun actor in rol principal (Zsolt Bogdán).

Andrei serban nu a fost prezent pentru a ridica trofeul pentru cel mai bun regizor , insa a trimis un mesaj prin scenografa Carmencita Brojboiu. Artistul a transmis astfel ca, prin „Strigate si soapte”, a pornit pe un nou drum in arta sa. serban a dedicat acest spectacol „actritelor exceptionale din spectacol care nici macar nu au fost nominalizate” si „geniului lui Ingmar Bergman”.

Pe de alta pare, Ofelia Popii a primit premiul UNITER pentru cea mai buna actrita in rol principal , pentru prestatia sa din spectacolul „Felii” al Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu.

Printre decernarile de premii s-au strecurat si mici momente artistice, in cadrul spectacolului din studioul Televiziunii Publice, care a fost prezentat de presedintele UNITER Ion Caramitru. Unul dintre acestea a fost cel realizat de Horatiu Malaele, care a spus ce inseamna a fi sau a nu fi premiant UNITER.

Juriul care a ales, in seara galei, castigatorii a fost alcatuit din: Alexandru Berceanu – regizor, Maria Miu – scenograf, Ozana Oancea – actrita, Ion Parhon – critic de teatru – si Sebastian Vlad Popa – critic de teatru.

Printre cei care au inmanat premii s-au numarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, si ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Prezentam mai jos lista completa a castigatorilor celei de-a XIX-a editii a premiilor UNITER:

Debut: Conrad Mihai Mericoffer, pentru rolul Trofimov din „Livada de visini” la Teatrul National Bucuresti

Cel mai bun spectacol de teatru TV: „Unde-i revolverul”, de Görgey Gábor, regia Mircea Cornisteanu

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: „D’ale carnavalului”, de I. L. Caragiale, regia Gavriil Pinte, productie a SRR

Cea mai buna scenografie: Dragos Buhagiar, pentru „Shaking Shakespeare”, Teatrul German de Stat, Timisoara

Cel mai bun actor in rol secundar: Gábor Viola, pentru rolul Valerio din „Leonce si Lena”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca

Cea mai buna actrita in rol secundar: Ana Ciontea, pentru rolul Mama tanarului din „Avalansa”, Teatrul National Bucuresti

Cel mai bun actor in rol principal: Zsolt Bogdán, pentru rolul Bergman din „Strigate si soapte”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca

Cea mai buna actrita in rol principal: Ofelia Popii, pentru rolurile din „Felii”, Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu

Cea mai buna regie: Andrei serban, pentru „Strigate si soapte”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca

Cel mai bun spectacol: „Strigate si soapte”, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca

Premiile Senatului UNITER:

Premiul de Excelenta: Tamara Buciuceanu

Premiul pentru intreaga activitate: actorul Ilie Gheorghe, actrita Coca Bloos, regizorul Tudor Marascu, scenografa Gabriela Nazarie, criticul Ion Cazaban (Premiile Senatului UNITER)

Premiul special pentru teatru de papusi: Aneta Forna Christu

Premiul special pentru muzica de teatru: Gabriel Bassarabescu

Premiul special pentru coregrafie – Andras Lorant

Premii speciale pentru proiecte inedite si realizari remarcabile – „Teatru3 (Teatru La Cub)” (Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi) si Muzeul Teatrului de Papusi si Animatie din Romania, Asociatia Culturala GAG, Craiova.

Senatul UNITER a decis ca in cadrul galei sa fie acordate diplome de recunostinta reprezentantilor personalului de scena cu o activitate de peste 30 de ani in institutiile teatrale de care apartin.

De asemenea, in cadrul galei au mai fost acordate urmatoarele distinctii:

Premiul special acordat de Consiliul Britanic: Ion Caramitru

Premiul pentru cea mai buna piesa romaneasca a anului: Radu F Alexandru – „Labirint”

Premiul pentru critica de teatru (decis de Biroul de conducere al Sectiei Romane a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru): Andreea Dumitru. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here