golfPetrolul deversat in Golful Mexic in 2010 a fost in mare parte colectat, iar siguranta platformelor petroliere a fost imbunatatita, dar Statele Unite nu sunt ferite de o noua catastrofa similara, afirma amiralul in retragere Thad Allen, care a coordonat operatiunile de curatare. „Nu se va putea elimina niciodata riscul producerii unui dezastru in aceasta zona”, declara amiralul Thad Allen, care s-a ocupat de cazuri de poluare cu petrol din anii 1980, inclusiv de situatia creata dupa explozia unei platforme pe 20 aprilie 2010 in largul coastelor statului Louisiana.

Accidentul industrial a provocat cea mai mare poluare cu petrol din istoria SUA, 4,9 milioane de barili de petrol fiind deversati in Golful Mexic.

„Iar operatiunile de curatare continua. Cantitatile sunt mult mai mici si limitate la anumite zone”, precizeaza amiralul.

Peste 1.700 de kilometri de coasta au fost poluati, iar peste 6.000 de pasari au murit, potrivit Consiliului american pentru Protejarea Resurselor Naturale.

„Evident ca exista o ameliorare fata de situatia anterioara, dar riscul unui asemenea eveniment nu va putea fi niciodata eliminat definitiv”, precizeaza Allen.

„Este clar ca aceasta criza nu a fost solutionata rapid”, subliniaza Allen, indemnand Statele Unite sa nu repete erorile din cazul Exxon Valdez, cand in mare s-au scurs 50.000 de tone de petrol.

„La doi-trei ani dupa cazul Exxon Valdez, s-a investit enorm in cercetare pentru atenuarea acestor riscuri. Dar companiile au inceput sa foreze mult mai adanc. Acest lucru nu trebuie sa se repete”, insista Thad Allen. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here