Untitled-6Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa dupa bilantul SRI, ca a atras atentia la sedinta de bilant a SRI asupra riscului terorist, care ar putea creste urmare a interventiei din Libia, fara a avea Romania principala tinta si a cerut sa se ia din timp masuri. Modernizarea rapida si temeinica a SRI a fost posibila pentru ca nu a putut fi influentata prin numiri de oameni politici, de partide. Din 2004 eu nu am acceptat niciun fel de interventie in numirile la nivel judetean sau central. Cred ca oamenii politici, partidele ar putea sa priveasca la evolutia pozitiva a unui serviciu mare in conditiile in care nu si-au exercitat influenta asupra numirilor in acest serviciu. ii multumesc domnului Maior ca a rezistat la orice incercare de a se lasa influentat.
Am atras atentia in cadrul bilantului si asupra riscului terorist care, in opinia noastra, urmare a interventiei din Libia, va creste, fara a avea Romania ca principala tinta, dar exista riscul, ca urmare a interventiei, sa avem o perioada de instabilitate in nordul Africii, sa fie atrase grupari islamiste extremiste in activitati teroriste, ca urmare a interventiei din Libia si trebuie sa se ia din timp toate masurile ca eventuale cresteri ale riscului terorist sa nu ne prinda nepregatiti.
Alte prioritati ale SRI trebuie sa fie securitatea alimentara si cea nucleara. Ramane o prioritate securitatea sistemului de sanatate, unde inca nu avem un raspuns de ce daca a crescut bugetul de la 1 miliard la 4 miliarde de euro asistenta medicala este mai slaba.
Am solicitat SRI sa se implice in destructurarea gruparilor de crima organizata la nivel local.
Prioritatile informative ale anului 2011 nu au suferit schimbari consistente in raport cu 2010. Ele se refera la combaterea riscurilor asociate fenomenului de coruptie, la batalia cu evaziunea fiscala. O prioritate ramane in continuare siguranta energetica si sesizarea disfunctionalitatilor in functionarea aparatului de stat.
In opinia mea 2010 a fost anul in care SRI a realizat cele mai bune performante, cel putin de cand stiu eu acest serviciu. Referitor la procesele prin care urmeaza sa treaca SRI, trebuie inteles ca reformarea si restructurarea serviciului nu incheie procesele de modernizare. Pregatirea noii strategii SRI in era informatica va permite Serviciului adaptarea continua la realitatile si nevoile Romaniei.
Desi SRI s-a aflat intr-un proces de reorganizare, s-a desfalurat si activitatea operativa care in mod constant a crescut in calitate. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here