italian_flagMinistrul italian de Interne, Roberto Maroni, le-a cerut joi partenerilor sai europeni sa ajute tara sa faca fata riscului unei crize umanitare „catastrofale” din cauza deteriorarii situatiei din Libia.
„Cer Europei sa ia toate masurile necesare pentru a face fata unei urgente umanitare catastrofale, nu ne poate lasa singuri, aceasta este cererea mea”, a declarat el la sosirea la o reuniune cu omologii sai din cadrul UE, consacrata temerilor unui exod de refugiati din Libia catre Europa.

„Sper intr-o sustinere” a altor tari europene, „deoarece ceea ce se intampla in bazinul mediteraneean nu este numai o problema pentru Italia si tarile mediteraneene, ci este o problema pentru Europa si lumea intreaga, ne confruntam cu o urgenta umanitara”, a adaugat el.

Mai multe tari din Europa de Sud (Italia, Franta, Spania, Grecia, Malta si Ciprul), care constituie prima poarta de intrare pentru un eventual aflux masiv de imigranti din Libia, au cerut, miercuri, la Roma, infiintarea unui fond de solidaritate pentru a ajuta tarile de primire.

Roma a afirmat cu aceasta ocazie ca se teme de un val de cel putin 200.000-300.000 de imigranti in cazul indepartarii de la putere a lui Muammar Kadhafi, care se confrunta cu o insurgenta de o amploare fara precedent. Un „exod biblic”, „de zece ori mai mare decat fenomenul albanezilor in anii ’90”, a anticipat ministrul italian de Externe, Franco Frattini.

Miercuri, Maroni a vorbit despre riscul unei „invazii”, afirmand ca, potrivit agentiei de supraveghere a frontierelor europene, Frontex, 1,5 milioane de refugiati potentiali se afla in Libia.

Totusi, primele reactii ale partenerilor europeni ai Italiei, joi, inaintea reuniunii ministrilor de Interne lasa putine sperante Romei.

Germania, Austria si Suedia au apreciat ca Italia ar putea sa se descurce singura cu cei peste 5.500 de imigranti provenind din Tunisia si ajunsi pe insula italiana Lampedusa, situata la aproximativ 110 kilometri de Tunisia.

„Germania a avut anul trecut aproximativ 40.000 de solicitanti de azil, mica Suedie 30.000, Belgia 20.000 si Italia 7.000. Italia se confrunta cu o provocare dar nu este in niciun caz depasita” cu situatia din Lampedusa, a apreciat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here