stopAproximativ 1.000 de persoane au protestat, luni, incepand cu ora 13.00, in Piata Victoriei din Capitala, fata de comercializarea produselor etnobotanice, cei prezenti ducand la Palatul Victoria sicrie si marar. Protestatarii, majoritatea tineri, au ascultat muzica si au purtat steaguri pe care scria textul „Iubim viata”, dar si baloane in forma de inimi albe.

Alte persoane purtau pancarte cu texte precum „Jos etnobotanicele, e otrava care ucide!”, „De ce urati copiii? Nu mai comercializati moartea!”. „Guvernanti, viitorul tarii sunt tinerii, nu drogurile”, „Fericirea fabricata trebuie ilegalizata”, „Iubeste viata, consuma natural”, „Decret prezidential ordonanta de urgenta! Opriti genocidul! Stop etnobotanicelor!”. De asemenea, in multime puteau fi vazute si pancarte avand continut politic. Un protestatar a fluturat un tricolor cu stema decupata, iar altii au adus o cruce.

De asemenea, printre protestatari au fost aduse lazi cu marar, plantele fiind impartite celor prezenti.

Dupa ce lumea s-a adunat, Mihai Morar si Daniel Buzdugan au urcat pe scena improvizata din fata Muzeului „Grigore Antipa”. Acestia au spus ca au adus zece sicrie pe care le vor depune simbolic in fata Palatului Victoria. Daniel Buzdugan a spus protestatarilor sa predea toate pancartele cu mesaje politice. „Nu facem politica!”, a spus el.

Organizatorii au rugat toti primarii din tara sa ia masuri pentru a inchide magazinele care comercializeaza etnobotanice. Puya, care a spus ca a venit la protest cu mama sa, a cantat imnul campaniei, „Pune-i la pamant”. De altfel, protestatarii au manifestat pasnic, ascultand muzica. Potrivit celor doua vedete care au condus protestul, la manifestare au venit si elevi din licee bucurestene precum „Caragiale” sau „Hasdeu”.

Tot in randul protestatarilor s-a aflat sora unui tanar, Robert, care a murit saptamana trecuta, din cauza consumului de etnobotanice. De altfel, printre protestatari s-au aflat si persoane in doliu care plangeau.

Cei doi jurnalisti au indemnat protestatarii sa strige, „pentru Robert si pentru alti tineri”, catre Guvern si Parlament: „Fii om, inchide-le”.

in jurul orei 14.20, protestatarii au depus sicriele, crucea mare de lemn si lazile cu marar langa intrarea din partea stanga a cladirii Guvernului.

Alegerea zilei protestului nu a fost intamplatoare. Mihai Morar si Daniel Buzdugan au ales Valentine’s Day tocmai pentru a arata ca iubirea poate fi perceputa in mai multe feluri.

Reprezentantii mai multor institutii si specialisti analizeaza, luni, noile masuri privind interzicerea substantelor psihotrope, iar propunerile vor fi cuprinse intr-un material ce va fi prezentat, miercuri, in sedinta de Guvern. Decizia a fost luata duminica, in sedinta interministeriala de lucru la care au participat premierul Emil Boc, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, precum si prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei.

Tot luni va fi definitivat un proiect de ordin comun al ministrilor Administratiei si Internelor, Sanatatii si Agriculturii, care se refera la o mai buna colaborare la nivel judetean intre toate institutiile implicate in combaterea acestui fenomen.

Ministrul Sanatatii a declarat ca institutia pe care o conduce a realizat, in 2009, un proiect de ordin pentru interzicerea etnobotanicelor, insa Comisia Europeana a indicat faptul ca acest lucru ar putea crea probleme privind libera circulatie a marfurilor. Astfel, la recomandarea CE, a aparut OUG 6/2010, completata ulterior prin HG 575, prin care 43 de plante cu efecte psihotrope au fost interzise comercializarii.

in 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanta de urgenta prin care a fost interzisa comercializarea unui numar de 36 de substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. si dupa aparitia acestei ordonante, insa, sute de tineri au continuat sa ajunga la spital in stare grava, in urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achizitionate de pe internet. Totodata, s-a inregistrat o scadere a varstei consumatorilor de astfel de substante.

in aceste conditii, medicii si inspectoratele scolare au solicitat inchiderea magazinelor care comercializeaza astfel de produse.

Unele autoritati locale din Capitala si din tara au decis deja interzicerea magazinelor de vize, iar in urma controalelor mai multe magazine au fost inchise.

in urma cu o luna, europarlamentarul PDL Petru Luhan a cerut in Parlamentul European interzicerea functionarii in tarile UE a magazinelor care comercializeaza substante etnobotanice, el aratand ca, intre statele membre, Romania se afla pe locul al patrulea in ceea ce priveste consumul de etnobotanice.

soferii de ambulante au parcat 70 de vehicule folosite la urgente de-a lungul unei strazi, in cadrul unui protest fata de salariile prea mici.

Langa Piramide, aproximativ 150 de angajati in domeniul turistic au cerut de asemenea cresterea salariilor.

Greve si proteste la alte firme detinute de stat pe teritoriul Egiptului au afectat sectorul postal, presa, sectorul textil si cel siderurgic.

Armata egipteana face apel la cetateni si sindicate sa inceteze grevele

Armata egipteana, aflata la conducerea tarii dupa demisia presedintelui Hosni Mubarak, care i-a transferat puterea, le-a cerut luni cetatenilor si sindicatelor sa inceteze grevele, intr-un moment in care miscarile sociale iau amploare.

Consiliul Suprem al Fortelor Armate le „solicita cetatenilor, sindicatelor profesionale si lucratorilor sa isi asume rolul in modul cel mai potrivit”, intr-un comunicat citit de un militar la postul televiziunii de stat.

„Speram ca toata lumea va pregati climatul favorabil gestionarii afacerilor tarii in aceasta perioada delicata, pana cand ele vor fi remise puterii civile legitime si alese de popor”, a continuat Consiliul, in comunicat. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here