1073574_rusty_barbwire[1]Ministerul roman de Externe sustine ca afirmatiile ministrului francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, referitoare la pretinsa nerecunoastere de catre Romania a frontierei de stat cu Republica Moldova „nu corespund realitatii”. „MAE a luat nota de afirmatiile ministrului francez pentru Afaceri Europene referitoare la pretinsa nerecunoastere de catre Romania a frontierei de stat cu Republica Moldova si doreste sa precizeze ca ele nu corespund realitatii”, se arata intr-un comunicat al MAE remis, vineri, agentiei MEDIAFAX.

De asemenea, MAE considera ca stabilirea de legaturi intre aderarea la Schengen si relatia cu R. Moldova este o incercare de deviere a discutiei catre alte subiecte.

„Conexiunile intre chestiunea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen si relatia Romaniei cu Republica Moldova sunt artificiale. Acestea constituie o incercare de deviere a discutiei catre subiecte nelegate de criteriile Schengen, pe care Romania le indeplineste, conform tuturor evaluarilor misiunilor europene de verificare in domeniu”, sustine Ministerul de Externe.

MAE aminteste ca frontierele Romaniei de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial au fost stabilite prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947.

„Totodata, Romania a recunoscut independenta R. Moldova exact in ziua proclamarii ei, pe 27 august 1991. Acest gest a fost total si complet, un act de vointa politica ce, potrivit Dreptului international, implica recunoasterea tuturor elementelor constitutive ale unui stat, inclusiv frontierele sale. Frontiera dintre Romania si R. Moldova nu este disputata”, arata MAE, mentionand ca Tratatul privind regimul frontierei, semnat la 8 noiembrie 2010, stabileste un regim juridic modern al frontierei comune si creeaza baza necesara pentru cooperarea intre autoritatile de frontiera din Romania si Republica Moldova.

Franta refuza sa intre in „mecanisme” care ar slabi capacitatea UE de a controla fluxurile migratoare, afirma ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, reiterand ca Romania si Bulgaria nu sunt pregatite sa adere la Spatiul Schengen, informeaza AFP.

„Nu vom intra in mecanisme care ar afecta frontierele noastre si ar slabi capacitatea Europei de a gestiona si a controla fluxurile migratoare”, a declarat Wauquiez cu ocazia unei dezbateri desfasurate in cadrul Adunarii Nationale.

„Ceea ce spune Franta este foarte simplu: bineinteles ca Romaniei si Bulgariei nu li se inchide usa, dar este nevoie sa fie respectate criterii simple”, precizeaza Wauquiez, reamintind pozitia exprimata de predecesorul sau, Pierre Lellouche.

„Primul criteriu simplu este ca trebuie sa fim siguri in legatura cu frontierele noastre”, explica Wauquiez, subliniind ca Romania „nu recunoaste frontiere cu R.Moldova, pe unde trec fluxurile” migratoare.

„Noi recunoastem frontiere cu R.Moldova; deci, exista o problema care este un obstacol, deocamdata, in calea aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen”, insista oficialul francez.

„Daca noi le incredintam frontierele noastre, este legitim sa putem avea toate garantiile ca aceste frontiere vor fi bine pazite de vamesi care sa exercite intreaga vigilenta pe care suntem indreptatiti sa o asteptam. in acest moment, nu este cazul. Deocamdata, activitatea nu este satisfacatoare”, a spus Wauquiez, mentionand probleme cu coruptia.

Luna trecuta, Pierre Lellouche anunta ca Franta va face astfel incat decizia UE privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen sa nu fie luata inainte de vara anului 2011. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here