0001379_bani[1]Sumele reprezentand drepturi salariale castigate in instanta de bugetari au ajuns in pezent la 7 miliarde lei, dupa ce s-a mai acumulat aproape un miliard lei din luna mai, iar acestea vor fi platite esalonat din 2012, pentru a permite Guvernului sa se incadreze in tintele fiscale stabilite cu FMI.

Drepturile salariale castigate in instanta de personalul din institutiile publice finantate integral de la bugetul de stat si bugetele de asigurari sociale reprezinta 3,77 miliarde de lei, iar cele pentru personalul din unitatile de invatamant preuniversitar de stat sunt de 3,22 miliarde de lei, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice.

„La momentul actual, plata sumelor rezultate din titlurile executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale formulate de personalul din sectorul bugetar implica un efort deosebit pentru bugetul de stat”, se mentioneaza in nota de fundamentare.

Astfel, Guvernul va plati aceste sume esalonat, pe o perioada de 3 ani, incepand cu anul 2012. in fiecare an beneficiarii vor primi o treime din suma totala, care va fi actualizata cu rata inflatiei.

„Avand in vedere impactul acestor sume asupra bugetului de stat, respectiv de peste 6,99 miliarde lei, reprezentand 1,4% din produsul intern brut estimat pe anul 2010, s-a impus identificarea unei modalitati de executare care sa permita respectarea tintei de deficit bugetar stabilita, iar, pe de alta parte, sa raspunda necesitatii respectarii dreptului de acces la justitie al titularilor acestor titluri executorii, drept garantat de Constitutia Romaniei si de Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale”, se arata in nota.

Anul trecut, Guvernul a decis sa plateasca toate drepturile castigate pana la finele lui 2009 in trei transe, respectiv 34% in 2010, 33% in 2011 si 33% in 2012. Un tratament similar era aplicabil si drepturilor salariale care sunt obtinute prin decizii definitive si irevocabile in 2010, respectiv plata unei prime transe de 34% in 2011 si cate 33% in 2012 si 2013.

in luna mai a acestui an, Finantele au elaborat un alt act normativ prin care amana cu doi ani primele plati, deja esalonate, care se ridicau la 2,16 miliarde de lei.

in nota de fundamentare a actualului proiect se arata ca in perioada mai-decembrie 2010, suma totala aferenta titlurilor executorii, reprezentand drepturi de natura salariala obtinute de personalul din sectorul bugetar este de 973 milioane lei, reprezentand 0,2% din produsul intern brut estimat pe anul 2010.

Potrivit documentului, executarea esalonata a unor titluri executorii care au ca obiect drepturi banesti nu este interzisa in niciun mod de Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

„Avand in vedere obligatiile asumate de tara noastra prin acordurile negociate cu organismele financiare internationale in privinta tintei de deficit bugetar stabilite pentru acest an, dar si a importantei si volumului obligatiilor financiare concurente ale statului, masura esalonarii platii titlurilor executorii este nu numai urgenta, dar singura in masura a face posibila executarea integrala a titlurilor executorii”, se mai arata in nota.

Guvernul s-a angajat in fata FMI ca va pastra deficitul bugetar in limita a 6,8% din PIB in acest an, urmand sa sa fie redus la 4,4% din PIB in 2011. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here