0003251_bebelus[1]Guvernul ar putea sustine o indemnizatie de 500 de lei pentru mamele care decid sa se intoarca la munca inainte implinirii varstei de doi ani a copilului, aceasta varianta urmand sa fie supusa dezbaterii in interiorul coalitiei, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX ministrul Muncii, Ioan Botis.

Ministrul Ioan Botis a precizat ca de indemnizatia de 500 de lei vor beneficia femeile care se intorc la munca in orice moment inaintea implinirii perioadei de concediu pentru cresterea copilului.

Botis a mai spus ca in cadrul coalitiei urmeaza sa se analizeze si propunerile privind posibilitatea reducerii perioadei de 24 de luni de concediu pentru cresterea copilului, in acest sens nefiind inca luata o decizie.

Propunerile Ministerului Muncii privind modificarile in domeniul social vor fi discutate si prezentate luni, a precizat Ioan Botis.

Ministerul Muncii declara, in 22 noiembrie, la Guvern, ca este analizata posibilitatea modificarii regulilor de acordare a indemnizatiei pentru mame si cresterii indemnizatiei pentru stimularea intoarcerii la munca, de la 100 la 400 lei.

Perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului va fi redusa de la 24 de luni, variantele luate in calcul fiind ca aceasta sa fie de 12, 14 sau 18 luni, mai spunea ministrul Ioan Botis.

Totodata, ministrul Ioan Botis preciza ca indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la 85% din salariu, adica la cuantumul din iunie 2010, inainte de diminuarea cu 15%, dar decizia finala va fi luata la Ministerul de Finante.

in prezent, mamele care revin la serviciu mai devreme de doi ani primesc 100 de lei in plus la salariu, sub forma unui stimulent.

Premierul Emil Boc spunea in 20 septembrie, ca Guvernul intentioneaza sa regandeasca indemnizatia de crestere a copilului, reducand „generozitatea” unor astfel de plati.

Curtea Consitutionala a validat, in 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizatie pentru cresterea copilului cu 15%, care nu va putea, insa, sa scada mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizatia pentru cresterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale, realizate in ultimul an. (Sursa: Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here