1040137_justice_srb_2[1]Presedintele Traian Basescu a promulgat, luni, legea privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, cunoscuta ca legea „micii reforme” in justitie. El a facut anuntul intr-o declaratie de presa, la Cotroceni, trecand in revista principalele prevederi ale Legii.
Presedintele a spus ca Legea este la fel de importanta in aceasta etapa ca si Codurile juridice.
Seful statului a spus ca noua lege este de natura sa raspunda exigentelor romanilor ca procesele sa se judece mai repede si mai bine.
Traian Basescu a spus ca prin acest act normativ s-a extins numarul structurilor si persoanelor care pot face recurs in interesul legii. El a enumerat, la acest capitol, Avocatul Poporului si Colegiul de coordonare al ICCJ.
De asemenea, pentru judecarea recursurilor in interesul legii, se creeaza un complet specializat in asa fel incat aceste recursuri sa poata fi rapid judecate si deciziile luate. (…) Nu in ultimul rand, extrem de important este ca pentru judecarea recursurilor in interesul legii, se creaza institutia judecatorului delegat, acel judecator care intocmeste un raport care se prezinta completului de judecata, constituit, cum v-am prezentat anterior, un raport in care judecatorul delegat propune si solutiile in dezbaterea Completului de 20, fiind analiza propunerii judecatorului delegat. Am convingerea ca in acest mod se clarifica foarte mult celebrele recursuri in interesul legii, cu atat mai mult cu cat si Avocatul poporului poate sa initieze un recurs in interesul legii, cel caruia i se pot adresa pana la urma chiar oamenii de rand, cu respectarea modului de adresare”, a mai spus seful statului.
Traian Basescu a apreciat ca o alta prevedere extrem de importanta este cea potrivit careia judecatoriilor li se atribuie competenta de a judeca orice proces care implica daune sau plati pana la maxim 2.000 de lei.
„Rezolvam in acest fel cerebrele probleme ale amenzilor, care ajung acum pana la inalta Curte de Casatie si Justitie sau pana la Curtile de apel. in momentul de fata, singurele instante competente sa judece solicitari de daune sau plati pana la 2.000 de lei raman judecatoriile. De asemenea, noua lege reglemenetaza cazurile in care se poate stramuta, se poate solicita stramutarea procesului”, a precizat Basescu.
El a aratat ca noua lege introduce si reglementarea, ca modalitate suplimentara de comunicare, a posibilitatii incunostiintarii partilor prin telefon, telegraf, mail si toate mijloacele moderne.
„Deci nu mai trebuie trimisa neaparat clasica citatie. Este suficienta o instiintare pe fax sau pe mail, daca adresa este cunoscuta”, a precizat Basescu.
De asemenea, presedintele Basescu a mentionat ca, legat de evitarea prelungirii judecarii cauzelor in care numarul partilor vatamate sau partilor civile este foarte mare, noua lege stabileste ca se poate desemna un reprezentant al celor care sunt parte in proces.
„Nu vreau sa fac nicio aluzie, spre exemplu, in cazul FNI se citau zeci de mii de oameni si daca unul lipsea, nu se putea derula procesul. in momentul de fata, legea precizeaza foarte clar ca se poate stabili un delegat care sa reprezinte o mare parte dintre cei aflati in proces”, a afirmat Traian Basescu.
El a mai spus ca prevederile noii legi sunt de natura sa „netezeaca” mersul justitiei.
„Am speranta ca peste 30 de zile judecatorii si procurorii, in mod egal, vor pune in aplicare prevederile noii legi si eu cred ca este o excelenta lege de tranzitie, de la legislatia actuala, catre noile Coduri”, a conchis seful statului.
Basescu: Din respect pentru romani, procedura parlamentara trebuie modificata

Presedintele Traian Basescu a declarat ca procedura de adoptare a legilor in Parlament trebuie modificata pentru ca nu mai poate continua „dictatura” presedintilor celor doua Camere, care semneaza legi trimise la promulgare desi stiu in ce conditii au fost adoptate.

Basescu: Ma voi pronunta cu celeritate pe legile privind TVA la alimente si pensiile mici

Presedintele Traian Basescu a declarat ca nu a primit la promulgare legile privind TVA la alimente si neimpozitarea pensiilor mici, mentionand ca se va pronunta cu celeritate si ca se poate miza, din partea sa, pe o pozitie in acord cu interesul national si nu pe una populista.

El a tinut sa precizeze, raspunzand unei intrebari, ca nu a primit la Cotroceni reglementarile legate de TVA la alimente si neimpozitarea pensiilor mici.

Basescu: Am primit raportul MAI despre 24 septembrie, am observatii despre responsabilitati

Presedintele Traian Basescu a declarat ca a primit, in circa sapte zile de la solicitare, raportul de la MAI privind evenimentele din 24 septembrie, mentionnd ca este un raport „profesionist”, insa are observatii pe care doreste sa le discute cu cei din conducerea ministerului.

El a spus ca are observatii, in legatura cu raportul, in ceea ce priveste asumarea responsabilitatilor pentru incalcarea legii si legat de „ceea ce este de facut pentru ca Ministerul de Interne sa nu mai fie afectat de cancerul politcului care decide cine si unde sa fie numit inspector sef sau adjunct de inspector sef”.

Basescu a spus ca nu a avut timp sa aiba aceasta discutie, mentionand ca spera ca aceasta sa aiba loc pana la sfarsitul lunii. ( Sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here