imagesCAQILFG7Reprezentantii coalitiei de guvernare au decis, luni seara, ca Executivul sa-si angajeze raspunderea pe proiectul legii educatiei si pe cel privind salarizarea unitara, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din coalitie. Potrivit surselor citate, Executivul urmeaza sa ia decizia asumarii raspunderii pe legea educatiei in sedinta de miercuri, dupa care vor fi urmate procedurile parlamentare.

Aceeasi procedura va fi urmata saptamana viitoare, cand Guvernul intentioneaza sa ia decizia angajarii raspunderii pe proiectul legii salarizarii unitare.

Sursele participante la sedinta coalitiei au apreciat ca, angajandu-si raspunderea de doua ori, Guvernul ofera opozitiei posibilitatea sa vina cu doua motiuni de cenzura pe legea educatiei si legea salarizarii si mai da dreptul la o a treia motiune de cenzura. „Aceasta arata ca Guvernul are foarte mare incredere in majoritatea parlamentara. Opozitia nu vrea sa-si asume raspunderea guvernarii, ci face doar un joc de imagine”, au apreciat surse din coalitie.

Coalitia de guvernare s-a reunit luni seara pentru a decide cu privire la modalitatile si formele de promovare si de analiza in Guvern a prioritatilor legisalative.

Premierul Emil Boc a mentionat, dupa consultarile de luni de la Palatul Cotroceni, ca printre temele discutate cu seful statului s-au numarat reexaminarea legii pensiilor, legea educatiei nationale, legea salarizarii unitare a personalului bugetar, probleme legate de legea accelerarii proceselor judiciare, precum si de absorbtia fondurilor europene si privatizari.

„Din perspectiva prioritatilor legislative, punctul nostru de vedere a fost acela al urgentei adoptarii actelor normative despre care am vorbit”, a spus Emil Boc.

El a adaugat ca, de asemenea, cu „maxima urgenta si responsabilitate”, trebuie adoptate in perioada urmatoare, legea educatiei nationale, legea salarizarii unitare, legea care vizeaza accelerarea proceselor judiciare.

„Din punctul meu de vedere, putem avea, cu privire la legea educatiei si la legea salarizarii, in analiza in vederea promovarii, inclusiv asumarea raspunderii. Cred ca aceste doua legi nu pot suferi amanare. Atat legea educatiei, care se afla de atata vreme in dezbatere publica, inclusiv in dezbatere parlamentara, fiind adoptata de o camera, dar blocata la Senat, cat si legea salarizarii personalului bugetar, lege de care depinde atat bugetul de stat, cat si salariul bugetarilor pe anul 2011”, a mai afirmat Emil Boc.

Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

In cazul in care Presedintele Romaniei cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here