Untitled-4Anul 2010 a fost declarat Anul European de lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale in cadrul Uniunii Europene. in situatia in care actualul spatiu comunitar este caracterizat de persistenta efectelor crizei economice si financiare, este de la sine inteles ca saracia si, implicit, excluderea sociala, sa se adanceasca. Si prin urmare, declararea acestui “An European” reprezinta un semnal de alarma ca lucrurile nu pot continua asa, ca opinia publica trebuie sa ia nota si, in acelasi timp, sa ia atitudine.
 
In cadrul Uniunii, potrivit unor statistici, tot mai multe familii (incluzand aici membrii familiilor, de la nepoti la bunici) ajung in situatia in care au atins pragul saraciei si, in ciuda eforturilor depuse, nu pot trece peste acest prag.

Mai mult decat atat: copiii care se nasc intr-o familie saraca , intr-un procent foarte scazut vor putea sa depaseasca aceasta conditie. Sanatatea acestor copii este, de cele mai multe ori, precara. Prin urmare, speranta de viata a lor este scazuta. Saracia ii impiedica sa mearga la scoala. Neavand o minima educatie, din start vor purta “stigmatul” excluziunii sociale. Nu se vor putea angaja nicaieri, fiindca sunt neinstruiti. Vor  presta o munca necalificata, care va fi prost retribuita si vor ramane, in continuare, saraci si marginalizati social. Altfel spus, saracia s-ar “traduce” intr-un numar redus de optiuni de stiluri de viata, ce are ca rezultat excluziunea sociala.

Pe acest fundal, Comisia Europeana a decis sa aplice unul dintre principiile ce sta la baza constructiei europene, si-anume, cel al solidaritatii sociale. Astfel, membrii CE au hotarat sa se implice si sa sensibilizeze opinia publica cu privire la aceste probleme grave. Probleme care, in fapt, nu sunt specifice doar spatiului comunitar, ci intregii lumi.

“Anul European este o ocazie de a face  schimb de bune practici si de a stimula dezbaterile asupra politicilor din domeniu. Mai mult decat atat: 2010 este o chemare la lupta impotriva cauzelor saraciei” (InfoRegio Transilvania de Nord, iunie 2010).
Revenind in spatiul autohton, mai multe  initiative  s-au derulat sau sunt proiectate sa se desfasoare, inscriindu-se in linia impusa de specificul acestui “An European”.

Astfel,  profesorul Carlo Borzaga, Presedintele Institutului European de Cercetare a Cooperativelor si Intreprinderilor Sociale din Trento, Italia, si in acelasi timp, o
personalitate marcanta in domeniul economiei sociale pe plan international,
a sustinut in Romania o prelegere cu tema „Economia sociala – o optiune
strategica pentru combaterea excluziunii sociale si pentru dezvoltare economica”.

Profesorul Borzaga  a mentionat in prelegerea sa ca “in statele membre ale UE economia sociala este un important agent economic si angajator. In Italia, cooperativele reprezinta un segment important din economia sociala si au furnizat, de ex. in anul 2001 peste 935.000 de locuri de munca, iar in anul 2006 au realizat 62,4% din totalul cifrei de afaceri din sectorul agricol”.
 in aceeasi nota, la Cluj-Napoca a avut loc o dezbatere  publica, finantata cu bani europeni. La eveniment au participat elevi, profesori, pensionari, ziaristi si oficialitati locale si au abordat intr-o maniera interactiva  cauzele, problemele si efectele saraciei si excluziunii sociale din Europa.
Sub sloganul “Sa oprim saracia acum”, dezbaterea face parte dintr-o serie organizata de Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, serie in care au fost incluse dezbaterile “Politici de dezvoltare regionala si impactul acestora asupra Romaniei” in mai 2007, “Viziunea Transilvania de Nord – Uniunea Europeana privind Educatia si Inovatia” in mai 2008 si, respectiv, “Creativitate si inovare”, in martie anul trecut.

Sorina Bruj
Dank Media, Cluj-Napoca (articol preluat din revista Business Point nr 54, varianta print)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here