Iesirea pe usa din dos din piata rezidentiala, stagnarea evidenta din zona de retail si industrial, precum si lipsa tranzactiilor cu terenuri care sa duca la noi dezvoltari, au creat un razboi de comunicare a succesului pe segmentul de birouri intre mamutii multinationali de consultanta prezenti in piata romaneasca.
Real vorbind, nu exista o monitorizare corecta a cotei de piata si situatiile in care micile succese se transforma in mari comunicate creeaza lupte de orgoliu fara sustinere profesionala.
Acum cateva saptamani, am anuntat tranzactionarea a 16.000mp pe zona de spatii de birouri in Bucuresti. Recent, am finalizat studiul analitic al pietei de birouri din Bucuresti din care reiese o rata de neocupare  in crestere fata de S2 2009 ajungand la 595.000mp inchiriabili.
Este simplu de inteles ca situatia reala a tranzactiilor este alta in conditiile in care pretul mediu real a ajuns la 12,28euro/mp/luna pentru 259 cladiri disponibile.
In portofoliu consultantiilor care raporteaza succes in aceasta piata, nu se afla mai mult de 15-25% din oferta disponibila, ceea ce face irelevanta situatia raportata in presa.
Pentru acest studiu au fost luate in calcul doar cladirile calificate, ce se incadreaza in clasa A sau B de birouri. Din analize au fost excluse cladirile transformate din vechi cladiri industriale sau hale de productie. Astfel, in Bucuresti exista 259 de cladiri de birouri din clasa A si B, pe care RealTime le recomanda ca spatii calificate pentru desfasurarea activitatilor companiilor.
RealTime gestioneaza 218 cladiri de birouri din totalul de 259, in care stocul disponibil este de 475.000mp din totalul de 595.0000mp disponibil.
RealTime se afla in negocieri avansate cu un brand multinational de nisa pentru afiliere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here