Industria călătoriilor și a turismului va contribui cu aproximativ 11% la PIB-ul global în 2023

 

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) celebrează cu bucurie Ziua Mondială a Turismului, marcată în fiecare an la data de 27 septembrie, în conformitate cu recomandarea Organizației Mondiale a Turismului (OMT). Tema pentru 2023 este ”Turism și Investiții Verzi”, subliniind importanța crescândă a practicilor de turism responsabil din punct de vedere ecologic. Ziua Mondială a Turismului a fost aniversată prima dată în 1980, cu tema ”Contribuția turismului la conservarea patrimoniului cultural, la pace și înțelegere reciprocă”.

 

ANAT recunoaște contribuția semnificativă a turismului la dezvoltarea economică a țării noastre. Turismul de incoming, adică sosirea turiștilor străini, joacă un rol esențial în exportul de servicii și în atragerea de valută străină. Încurajăm promovarea României ca destinație turistică, în conformitate cu tematica ”Investiții Verzi”, pentru a atrage turiști interesați de mediu și sustenabilitate.

 

În același timp, nu putem omite turismul intern. Foarte mulți români călătoresc, într-un an, atât în țară, cât și în străinătate, ceea ce este o dovadă a pasiunii noastre pentru explorare și descoperire. Este esențial să nu restricționăm mobilitatea internă și să promovăm experiențele turistice în țara noastră minunată. Trebuie să fim deschiși și primitori cu călătorii din întreaga lume dar să încurajăm și călătoriile românilor în alte țări. Doar așa românii își pot forma o cultură turistică, și după cum știm cu toții, orice călătorie te dezvoltă personal.

 

Cu trecerea a 33 de ani de la câștigarea dreptului de a călători liber, România se poate mândri cu progrese semnificative în domeniul turismului. Astăzi, Ziua Mondială a Turismului ne amintește de importanța armoniei între oameni, turiști și ”actorii” din industria turismului. Dorim ca turiștii noștri să se bucure de experiențe autentice și să se simtă bineveniți în România dar și să le oferim cele mai bune servicii în orice altă țară.

 

În ceea ce privește perspectivele globale, se estimează că volumul de călătorii pe partea de incoming va crește cu 31% în 2023 și cu 18% în 2024, în timp ce cheltuielile ajustate la inflație vor crește cu 34% în 2023 și cu 19% în 2024. Se prognozează că volumul în acest sector se va recupera până în 2025, în timp ce cheltuielile ajustate la inflație nu se vor recupera până în 2026.

 

În plus, câteva statistici cheie în domeniul turismului la nivel mondial includ:

 

► Se estimează că peste 5 miliarde de pasageri vor călători cu companiile aeriene programate în 2023.

► Industria călătoriilor și a turismului se estimează că va contribui cu aproximativ 11% la PIB-ul global în 2023.

► Franța rămâne cea mai vizitată țară, cu peste 95 de milioane de vizitatori estimați pentru 2023.

► Industria călătoriilor este așteptată să susțină 105 milioane de locuri de muncă la nivel global până la sfârșitul anului 2023.

► Ecoturismul este mai popular ca niciodată, cu 90% dintre călători care iau în considerare aspectele legate de sustenabilitate atunci când aleg destinații.

► Industria globală a croazierelor este estimată la aproximativ 60 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2023.

► Cheltuielile pentru călătoriile de afaceri sunt estimate să atingă 1,9 trilioane de dolari până la sfârșitul anului 2023.

 

ANAT încurajează toți ”actorii” din industria turismului să continue promovarea și dezvoltarea sustenabilă a ”industriei viselor”, așa cum mai este denumit acest domeniu, contribuind astfel la prosperitatea noastră comună. Ziua Mondială a Turismului ne amintește de puterea de influență a călătoriilor și a dialogului intercultural, și suntem mândri să fim parte din această comunitate globală a organizatorilor de călătorii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here