Camerata Regală susține, vineri și sâmbătă, 14 și 15 octombrie 2022, sub bagheta dirijorului Constantin Grigore, două concerte extraordinare la Palatul Cultural din Blaj și în Sala Unirii din Alba Iulia, cele două evenimente fiind incluse în programul Centenarului Încoronării.

Orchestra, aflată sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, va fi completată de soliștii Simina Croitoru (vioară) și Alexandru Pal (nai). Concert maestru va fi Radu Chișu. La concertul de la Sala Unirii vor avea loc și momente de reconstituire istorică realizate de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia (cu personajele Regele Ferdinand și Regina Maria) și vor fi prezentate coroanelor, sceptrului și mantiilor regale.

În programul concertelor sunt incluse lucrări precum Imnul de Stat al României, Imnul Regal Român, Marșul Încoronării, Amurg de toamnă – Alfred Alessandrescu, Balada pentru vioară și orchestră – Ciprian Porumbescu, Adagio Cantabile – Ludwig van Beethoven, Balada pentru vioară și orchestră – George Enescu, Elder’s dance – Ciprian Porumbescu, Dans țărănesc – Constantin Dimitrescu, Codex Caioni (fragmente) – Doru Popovici, Dansuri populare românești – Béla Bartok și Hora Staccato – Grigoraș Dinicu.

Marșul Încoronării a fost scris pentru voce și pian de Robert Planquette, special pentru Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria de la Alba Iulia,  în anul 1922, însă nu a mai fost interpretat din cauze necunoscute. Special pentru Anul Centenarului Încoronării, această piesă a fost aranjată muzical de Alexandru Pal pentru orchestră de cameră și nai și va fi audiată în premieră în cadrul celor 2 concerte, alături de Camerata Regală.

***

Camerata Regală a fost fondată în 2009 și se află sub Înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României. În anul 2014, la 5 ani de la înființarea ansamblului, Camerata Regală a fost decorată cu medalia „Regele Mihai al României” pentru înaltul profesionalism cu care își desfășoară activitatea concertistică. Camerata Regală se afirmă printr-o abordare inedită de interpretare și energie în contextul vieții culturale românești, ea apărând deseori pe scenă cu sau fără dirijor și cu partidele de instrumente poziționate diferit. Este o prezenţă din ce în ce mai des întâlnită pe scenele românești, se regăsește în numeroase proiecte, concerte susținute la Ateneul Român sau la Sala Radiodifuziunii Române, participării în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, proiecte de amploare mare cum ar fi „Royal Sound” sau „Mari Soliști, Mari Dirijori”, turnee susținute în Albania, Republica Moldova şi colaborări cu artişti renumiţi ca Jin Wang, Alexandru Tomescu, Cezar Ouatu, Eduard Kunz, Rony Rogoff, Enrique Garcia Asencio, Marianne Cornnetti, Roberto Plano, Nelly Miricioiu, Horia Andreescu, Rebekka Hartmann, Cristian Mandeal, Liviu Prunaru şi alţii.

Alexandru Pal s-a născut la data de 24 ianuarie 1985, în Tulcea. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea nai, la clasa Maestrului Gheorghe Zamfir, a cărui discipol a rămas și după finalizarea studiilor. În anul 2008, înființează prima clasă de nai din județul Alba, în cadrul Liceului de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia, publică lucrarea ,,Repede folclorice pentru nai” și începe colaborarea permanentă cu Ansamblul Folcloric al Județului și cu Orchestra Jidvei România, în calitate de solist instrumentist. Din anul 2009 preia prin concurs conducerea Ansamblului Folcloric al Județului Alba, în calitate de dirijor.

Este autorul lucrării de specialitate ,,Metoda de nai”, una dintre cele mai complete lucrări de specialitate dedicate instrumentului muzical ,,nai” (2012), proiect nominalizat în anul 2015 la Premiul ,,Constantin Brâncuși” pentru Artă și Cultură acordat de Academia Română și Marea Lojă Națională

 

 

 

din România. În toamna anului 2014 devine dirijor secund al Orchestrei Jidvei România și din anul 2016 este manager al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”. În cadrul acestei instituții înființează și dezvoltă structuri noi, de importanță regională și națională: Sistemul de certificare a calității produselor și serviciilor culturale tradiționale, Centrul de Excelență în Fotografie ,,Samoilă Mârza”, Casa de discuri și Editura ,,Augustin Bena”, Centrul județean de colectare a produselor tradiționale meșteșugărești, Centrul Național al Tulnicului ,,Avram Iancu”.

În anul 2016 începe colaborarea de succes cu TVR, prin emisiunea Tezaur Folcloric și realizează, an de an, o serie importantă de concerte și filmări demne de arhiva televiziunii naționale, emblematice pentru identitatea poporului român. A dirijat până în prezent peste 450 de spectacole folclorice și concerte pe plan național și internațional și susține recitaluri și concerte în calitate de solist instrumentist în țară și peste hotare.

În anul 2021 înființează, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României la Alba Iulia, Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune națională din țară, în cadrul unui amplu proiect de promovare a zilei naționale și a patrimoniului cultural imaterial pe plan internațional, prin care concertul realizat este difuzat în 33 de țări de pe 5 continente.

Născut în 1983, Constantin Adrian Grigore a început studiul muzicii la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti unde a aprofundat vioara, pentru ca, odată cu urmarea cursurilor Universității Naționale de Muzică din București, să se îndrepte spre dirijatul de orchestră, în care s-a specializat. De altfel, Constantin Adrian Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeștri ai baghetei, precum Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galați, urmând apoi studii de dirijat în Polonia la Universitatea Karol Lipinsky. Participant la cursuri de măiestrie susținute la Viena și Varșovia, Constantin Adrian Grigore s-a perfecționat și în Germania, în cadrul unui stagiu de asistență la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011) sub îndrumarea maestrului Marek Janowski, dirijor în rezidență la Bayrische Rundfunk şi Munchner Philharmoniker. Câștigător al mai multor distincții și participant la concursuri de prestigiu dedicate dirijorilor, precum Concursul Jeunesses Musicales de la București, Constantin Adrian Grigore s-a aflat deja la pupitrul unor ansambluri simfonice de prim mărime din țară, dar și al unor orchestre de înalt nivel artistic din străinătate, aici putând fi amintite Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Teatrului de Operetă și Musical Ion Dacian, Filarmonica de Stat din Sibiu, Orchestra de Cameră R-20 din Wroslaw, Filarmonica din Kielce. Actualmente, Constantin Adrian Grigore, care a colaborat cu artiști precum Florin Croitoru, Nicolae Licareț, Irina Iordăchescu, Cristina Anghelescu, Teodor Ilincai, Ștefan Ignat, Cristian Mogoșan, etc., este dirijor principal al Orchestrei Camerata Regală (se numără chiar printre fondatorii acesteia), orchestră aflată sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

Simina Croitoru (născută în 27.03.1990, Bucureşti) este o violonistă câștigătoare a numeroase premii la concursuri naționale şi internaționale de muzică clasică. Primul concert cu orchestra l-a susținut la vârsta de 8 ani, pe scena de concert a Sălii Radio din București, alături de Andrei Dinescu, sub bagheta dirijorului MădălinVoicu.

De la debutul său, în 1998, a susținut numeroase concerte şi recitaluri camerale, însumând peste 200 de apariții pe scenele de concert din România, Germania, Italia, Slovenia, Turcia, Austria, Elveţia, Franţa, Finlanda, China, America de Sud, etc.

Alături de alte numeroase manifestări artistice, precum şi emisiuni radio şi T.V. sau imprimări, Simina Croitoru a desfăşurat, încă din timpul liceului, o activitate susţinută şi ca instrumentist în orchestră, acumulând experiența ca tuttist sau concert-maestru în colaborări cu numeroase orchestre, activitate neîntreruptă de-a lungul anilor.

În galeria tinerilor violoniști actuali, Simina Croitoru ocupă un loc important, binemeritat și unanim apreciat. Prestațiile ei artistice cuceresc publicul prin bogăția expresivă, prin strălucirea, aplombul și pasiunea lor. În paralel cu activitatea solistică, participă în recitaluri camerale de succes în cadrul unor formații de duo, trio, cvartet, sau octet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here