Cainele este denumit cel mai bun prieten al omului nu numai din devotamentul pe care il manifesta fata de stapanul sau, ci si pentru ca este atat de loial, incat si-ar da si viata sa il apere. Cainii de paza sunt cei mai apreciati dintre animalele de companie. Acestia sunt tinuti in general in curte, dar pot fi tinuti si in casa, in conditii speciale.

 

Cei mai buni caini de paza sunt aceia care nu numai avertizeaza asupra persoanelor necunoscute care incearca sa patrunda in locuinta sau in curte, ci trec la atac daca cineva se apropie de perimetrul lui cu intentii rele. Cainii de paza sunt curajosi, loiali si teritoriali. Dintre cei mai eficienti caini de paza, se remarca rasa ciobanesc caucazian, un caine care impresioneaza atat prin felul in care arata, prin dimensiunile impresionante ale acestuia, prin latratul amenintator si prin loialitatea de care da dovada.

 

De ce este ciobanescul caucazian cel mai bun caine de paza?

Rase de caini de paza sunt numeroase, insa numai una este potrivita celor care intr-adevar vor sa isi apere teritoriul. Originar din Rusia, Georgia, Armenia sau Azerbaijan, ciobanescul caucazian este un caine care la maturitate poate atinge greutatea de 50 de kilograme, o inaltime de 75 de cm si poate atinge varsta de 12 ani. Femelele nasc 5 pana la 8 pui, si atat femelele, cat si masculii au nevoie de periere regulata, de disciplina si de hrana.

Dimensiunile impresionante ale ciobanescului caucazian spune viitorilor stapani ca acesta are nevoie de hrana adecvata si de o cantitate suficienta de mancare pentru a se putea dezvolta in cele mai bune conditii. Aceasta rasa de caini este descendentul masivului Mastiff Tibetan, fiind folositi de-a lungul timpului pentru lupta si la turmele de oi. Hrana ciobanescului caucazian trebuie sa includa preponderent carne. Pe langa alimentele de origine animala, carnea de vita, de porc, de cal, de pui, de gasca sau curcan, de oaie, miel sau peste dezosat, acesta va consuma si multe legume fierte.

In plus, hrana oferita trebuie sa fie bine fiarta, iar ratia suplimentata in functie de ce activitate are cainele in plan. Apa trebuie sa fie la discretie, iar suplimentele nutritive se administreaza in perioada de crestere a cainelui la recomandarea medicului veterinar. Alimentatia bazata de produse chimicale, precum si cea bazata pe hrana uscata pentru caini trebuie evitata. Dieta cainelui ciobanesc caucazian trebuie sa fie asemanatoare cu dieta unui caine de la munte.

Nu in ultimul rand, cainele de paza ciobanesc caucazian are o personaliatte puternica, un psihic puternic, echilibrat, calm, un instinct de aparare puternic dezvoltat, chiar si un simt al umorului dezvoltat, manifestat prin spiritul sau ludic. Cainii sunt foarte agili, isi fac datoria, alunga toate animalele care nu apartin gospodariei si sunt foarte suspiciosi cu oricine intra in curte. Acesta este unul dintre putinii caini care sunt capabili sa isi dea viata pentru a-si proteja stapanii si proprietatea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here