La 20 de ani poți să consumi o ditamai pizza după o noapte de petrecere, fără să-ți faci prea mari griji pentru kilogramele în plus. După ce împlinești 30 de ani, începi să frecventezi sala de sport de cel puțin trei ori pe săptămână, dar îți menții obiceiul de a te îndopa cu burgeri. Ce să spunem de vârsta de 40 de ani? Dacă aripioarele picante intră în tine cu viteza luminii cel puțin o dată pe săptămână, vei constata cum și cântarul îți numără din ce în ce mai multe kilograme. Mai e cazul să vorbim despre un fizic de invidiat după 40 de ani? Ei bine, de ce nu?

Pentru asta, însă, este extrem de important să-ți monitorizezi dieta și să eviți alimentele care nu doar adaugă kilograme în plus, dar te și predispun la diverse afecțiuni, cum ar fi bolile cardiace, hipertensiunea arterială și diabetul zaharat. Vestea bună este că nu trebuie să sacrifici alimentele pe care le iubești pentru a-ți menține sănătatea. De fapt, există o mulțime de alimente înlocuitoare sănătoase, care au rolul de a încetini procesul de îmbătrânire.

Pentru a te asigura că întinerești pe măsură ce trece timpul, ca un adevărat Benjamin Button modern, am alcătuit o listă cu cele mai nocive alimente pentru bărbații trecuți de 40 de ani.

1 Margarina

Margarina conține grăsimi săturate care blochează arterele, fiind plină și de uleiuri hidrogenate. Pe lângă acest lucru, multe branduri de margarină folosesc propilen glicol, un compus sintetic care crește nivelul de colesterol și stimulează creșterea în greutate (lucru dovedit în numeroase studii). Pentru o alternativă mai sănătoasă, încearcă untul organic, provenit de la vaci crescute cu iarbă sau uleiurile sănătoase, precum uleiul de măsline extra virgin și uleiul de cocos.

2 Îndulcitorii artificiali

Cu toate că îndulcitorii artificiali nu au multe calorii, ei pot stimula pofta de zahăr. De fapt, cercetările arată că aspartamul, sucraloza și steviozida pot duce la creșteri în greutate, diabet și alte boli. Dacă vrei să-ți îndulcești prăjiturile,  înlocuiește zahărul cu sirop de arțar, miere sau sos de mere fără zahăr.

3 Cola

Înlocuirea apei cu suc este o decizie proastă, din diverse motive. Principala întrebare, însă, este legată de elementele care fac ca băutura de culoare brună să fie atât de nocive. Sucurile dulci și acidulate conțin substanțe toxice. Un studiu realizat în 2014 de Consumer Reports și John Hopkins Center for a Livable Future, a arătat că substanța chimică 4-metilimidazol (4-MEI) poate crește riscul de apariție a cancerului.

4 Coloranții alimentari

Coloranții alimentari artificiali pe care îi găsești în multe produse de patiserie, bomboane și alte alimente procesate ar putea avea efecte secundare grave asupra sănătății. În ciuda faptului că unii sunt aprobați la nivel european, acești coloranți pot conține contaminanți care cauzează apariția cancerului. Dacă vrei să adaugi un strop de culoare în mâncare, apelează la surse naturale, cum ar fi sucul de sfeclă, sucurile verzi presate la rece sau paprika.

5 Cocktailurile cu zahăr

Poate că, la 20 de ani, ți se pare o idee bună să dai pe gât două pahare de Jack & Cola la o petrecere. Dar după 30 de ani, e important să consumi cât mai puțin alcool, recomandarea fiind să te limitezi la maxim două băuturi pe zi. Dacă ieși după orele de lucru împreună cu colegii, oprește-te după prima comandă. Astfel, îți reamintești cu conștiinciozitate că ai băut suficient.

6 Sucul de fructe

Dacă ai peste 40 de ani și vrei să slăbești, în niciun caz să nu te gândești să dai pe gât câteva pahare de suc la micul dejun. Fructoza, care este principalul zahăr din sucul de fructe, e strâns legată de apariția grăsimii abdominale. Mai exact, a burții. Grăsimea abdominală te predispune la boli de inimă, diabet zaharat și alte boli metabolice. Citește cărți de nutriție, care sunt doldora de alternative sănătoase ce nu includ zahărul în lista lor de ingrediente.

7 Mezelurile

E o veste proastă: mezelurile pe care le iei la micul dejun sunt mai nocive decât crezi. O privire mai atentă asupra etichetei cu ingrediente dezvăluie niveluri ridicate de sodiu, nitrați și nitriți, amidon modificat de porumb și caragenan. Data viitoare când ți-e poftă de un sandviș, consultă mai întâi listele online cu cele mai bune și cele mai proaste mezeluri.

8 Carnea prăjită

Grătarul este una dintre cele mai rapide și mai simple modalități de a prepara mâncarea, dar dacă îți faci griji în legătură cu sănătatea, vei începe să-l folosești mai rar, după 40 de ani. Fripturile și alimentele pline de proteine care sunt gătite ​​la temperaturi înalte, la flacără deschisă, pot produce amine heterociclice (HCA) și hidrocarburi aromatice policiclice (HAP). S-a demonstrat că aceste substanțe chimice modifică ADN-ul și sporesc riscul de apariție a cancerului.

9 Pâinea albă

Ca să aibă o textură moale și pufoasă, cerealele rafinate sunt golite de fibre și alte substanțe nutritive. Pe lângă asta, cerealele rafinate și procesate pot cauza creșteri și scăderi rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Consumul excesiv de astfel de alimente poate duce la boli metabolice, cum ar fi diabetul și obezitatea. Pentru a satisface consumul zilnic de fibre sănătoase și pentru a-ți hrăni corpul cu substanțele nutritive de care acesta are nevoie, sari peste pastele „normale” și peste pâinea albă și optează pentru paste și pâine pe bază de cereale  integrale.

10 Mâncarea de fast food

În urma unui studiu desfășurat pe parcursul a 15 ani, la care au participat 3.000 de adulți, s-a constatat că cei care au mâncat fast-food mai mult de două ori pe săptămână au dezvoltat rezistență la insulină la o rată dublă față de cei care nu consumau mâncare de acest gen. Rezistența la insulină crește riscul de apariție a diabetului de tip 2 și a prediabetului.

Pe www.academiabarbatilor.ro găsești sfaturi specializate despre nutriție și o formă fizică de invidiat, la orice vârstă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here