Alba Iulia și Brașov sunt orașele care candidează pentru titlul ”Capitala Tineretului din România” în 2026, program susținut de către Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română. Anual, un oraș din țară primește titlul Capitala Tineretului din România în urma unui concurs de concepte și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.

 

În urma apelului, care s-a desfășurat în perioada 22 martie – 30 iunie 2024, primăriile din Alba Iulia și Brașov au depus candidaturile pentru a deveni Capitala Tineretului din România în anul 2026. După această etapă, cele două candidaturi vor fi evaluate de către membrii juriului, urmând ca în data de 19 octombrie 2024 să fie anunțat orașul câștigător al titlului ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2026.

 

„Asumarea unei astfel de candidaturi din partea oricărui oraș denotă curaj și îndrăzneală, dar și un semn de intenție clară cu privire la o viitoare investiție mai amplă în tineri. Indiferent, dacă vorbim de starea curentă de bine, perspectivele de viitor sau autodeterminarea și participarea tinerilor, orașele trebuie să ofere spații, servicii și finanțare pentru ca tinerii să persevereze și să-și formeze orașul conform aspirațiilor lor, alternativa fiind plecarea din oraș sau chiar din România. Alba Iulia și Brașov au înțeles că un astfel de titlu le poate oferi o cale rapidă spre un viitor mai optimist bazat pe generația tânără de astăzi. Ambele municipalități au deja multe de câștigat din etapa următoare a competiției, iar oricare dintre cele două va ieși câștigătoare, din perspectiva noastră, mișcările de și pentru tineret din ambele orașe sunt deja câștigătoare pentru implicarea în acest proces.” a declarat András Farkas, coordonatorul procesului de selecție a Capitalei Tineretului din România.

 

Orașul câștigător va beneficia de un premiu financiar în valoare de 50.000 euro din partea Băncii Comerciale Române. Titlul va oferi și oportunitatea de a atrage alte surse de finanțare din diferite surse publice și private și deținătorul său va beneficia de asemenea de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang național, organizate de instituții publice și rețele de tineret din România.

De asemenea, orașul câștigător are dreptul de a găzdui Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de celebrare, dezbatere și decizie al mișcării de tineret din România și ediția din 2026 a Galei Tineretului din România.

Juriul este format din 27 de personalități ce provin din sectorul public, privat și neguvernamental, persoane cu experiență în domeniul tineretului, atât la nivel local și regional, cât și la nivel național și european: Alexia Ardereanu, Coordonator Comunicare – Târgu Jiu, Capitala Tineretului din România 2024 | Iulia Botar, Director CSR & Comunicare – GRF+ | Julien Chiappone-Lucchesi, Director – Institutul Francez din România și Președintele – EUNIC România | Ovidiu Cîmpean, Secretar de Stat – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene | Andrei Coșuleanu, Fondator și Președinte – Act for Tomorrow | Sergiu Covaci, Președinte – Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România | Brian Cristian, Deputat în Comisia pentru Tineret și Sport | Bogdan Crișan, Președinte – Fundația Județeană pentru Tineret Timiș FITT Timișoara | Mihai Dragoș, Vicepreședinte – Consiliul Economic și Social | Tana Foarfă, Director – Europuls – Centrul de Expertiză Europeană | Ovidiu Gherasim, Manager Activități, Vaslui – Capitala Tineretului din România 2025 | Mihaela Gîrleanu, Director Executiv – Organizația Națională Cercetașii României | Bianca Ivan, Președinte – Consiliul Național al Elevilor | Robert Kristof, Fondator – Neverbots | Simona Musteață, Coordonator – Europe Goes Local Romania | Victor Negrescu, Vicepreședinte – Comisia pentru Educația, Cultură, Tineret, Sport și Media din Parlamentul European | Raluca Negulescu-Balaci, Director Executiv – UiPath Foundation | Corina Pintea, Director Executiv – Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat | Andrei Popescu, Facilitator și Consultant în Domeniul Tineretului | Daniel Popescu, Creator și Conector în Artă, Tehnologie și Educație | Andreea Scrioșteanu, Membru al Board-ului – Forumul European de Tineret | Ionuț Sibian, Director Executiv – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile | Dóra Szilágyi, Vicepreședinte – Youth of the European People’s Party și Președinte – MIÉRT | Adina Marina Șerban, Membru – Pool of European Youth Researchers, Consiliul Europei și Director de Programe – Fundația pentru Copii Ronald McDonald | Mihaela Tătaru, Co-manager, Ploiești – Capitala Tineretului din România 2024 | Ștefan Teișanu – Director Executiv, Centrul Cultural Clujean | Diana Vaida, Lucrător de Tineret și Președinte – Asociația DEIS.

Toate informațiile despre Capitala Tineretului din România se găsesc pe: https://capitalatineretului.ro/.

 

Istoric

Programul ”Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moștenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Orașele purtătoare ale titlului ”Capitala Tineretului din România” au fost: Timișoara 2016-2017 (ediție pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timișoara / Ce Caut: Timișoara), Bacău 2017-2018 (COLOREAZĂ-ȚI GENERAȚIA), Baia Mare 2018-2019 (#Uturn), Iași 2019-2020 (#rlSeUP!), Constanța 2021-2022 (#ComeToSEAus), Târgu Jiu 2023 (YOUth URL). Pentru anul 2024, titlul ”Capitala Tineretului din România” a fost decernat orașului Ploiești, iar pentru anul 2025, orașului Vaslui.

 

Capitala Tineretului din România 2024 – Ploiești

Orașul Ploiești aduce în prim-plan „Ploiești, Let’s PLAY!” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth). Prin acesta își doresc să aibă o abordare complexă, dar adaptată și atrăgătoare pentru tineri asupra conceptelor care au dat naștere acronimului PLAY. Așadar, etapele de dezvățare, reînvățare și învățare, cuprind activități pentru tineri, dar nu numai și sunt transpuse într-o serie de activități diverse: de la acțiuni de voluntariat, podcasturi, cursuri, consiliere, aplicații mobile, imnul tinerilor, cafenele publice până la competiții și crearea unor spații destinate tinerilor.

Prioritățile programului Ploiești, Let’s PLAY! sunt structurate pe 4 direcții de acțiune: crearea contextului de stare de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret și crearea de perspective pentru tineri.

 

Capitala Tineretului din România 2025 – Vaslui

Conceptul orașului Vaslui – #întinerEȘTI este o mișcare inițiată de către tineri, pe mai mulți ani, şi are ca scop principal sincronizarea şi tratarea, sub aceeași umbrelă, a intereselor mai multor categorii sociale din oraș. Programul de capitală va avea la bază ACCED: o denumire recentă pentru o mișcare recurentă în Vaslui, ce a prins formă din nevoia tot mai accentuată a tinerilor de a face din orașul lor și din județ un loc mai bun și plin de oportunități.

Programul ACCED este compus din cinci linii directoare generale, ce au la bază cinci domenii de activitate de profesionalizare sau re-profesionalizare. Fiecare dintre ele, în mod individual, trebuie privite ca o oportunitate de descoperire vocațională pentru orice tânăr din Vaslui, în anul 2025: A – antreprenorial, C – cultură, C – civico-politic, E – ecologie, D – digitalizare.

 

***

Programul „Capitala Tineretului din România” urmărește principii similare cu cele ale titlului de „Capitala Europeană a Tineretului”, titlu gestionat de Forumul European al Tineretului, al cărui membru este și Consiliul Tineretului din România. Acest titlu dorește să ofere o oportunitate unică orașelor din țară pentru a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete cu participarea activă a tinerilor.

Fiecare oraș care primește acest titlu are oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare referitoare la co-crearea și dezvoltarea orașului. Încercând să stabilească noi modele, aceste programe anuale aduc o contribuție semnificativă la procesul de armonizare a diversității urbane, conservând identitatea diversă a comunităților, dar

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here