București, 18 octombrie 2023: Societatea Națională de Cruce Roșie din România, în parteneriat cu filiala de Cruce Roșie Sălaj și Crucea Roșie Franceză a inaugurat un nou Centru de Promovare a Sănătății în Sălaj, un proiect dedicat cetățenilor ucraineni stabiliți temporar în județ, cât și persoanelor vulnerabile din comunitate.

 

Centrul de Promovare a Sănătății din Sălaj oferă acces gratuit la servicii de medicină generală și pediatrie, consiliere psihologică și activități psihosociale, logopedie și kinetoterapie. La nevoie, beneficiarii Centrului vor fi îndrumați în sistemul medical public și privat din România pentru continuarea investigațiilor, iar Crucea Roșie Română va oferi asistență financiară pentru cazurile vulnerabile care necesită investigații medicale suplimentare și medicamente. Se va asigura, de asemenea, transportul la unități medicale pentru persoane cu dizabilități sau pentru cei cu condiții severe, astfel încât, toți cei care au cu adevărat nevoie să beneficieze de sprijin.

 

La evenimentul de inaugurare au participat: dna. Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române, dl. Dari Toma, prefectul judeţului Sălaj și dna. Adrian Sabou, subprefect, dl. Claudiu Cristian Bârsan, vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, dl. Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău, dl. Florin Florian, preşedintele filialei de Cruce Roșie Sălaj și dna. Lorena Filip, directorul filiala de Cruce Roșie Sălaj, dl.Marian Dragne, vicepreședintele Crucii Roșii Române, precum și reprezentanți ai DSP Sălaj, DGSPC, Serviciul de Ambulanșă Sălaj, Inspectoratul de Poliție Sălaj, Inspectoratul Județean de Jandarmerie, ISU Sălaj, Centrul Militar Județean, UM 01483, Inspectoratul Școlar, membri ai Comitetului de Direcșie din cadrul filialei de Cruce Roșie Sălaj, voluntari, beneficiari ucraineni și parteneri ai Crucii Roșii Române.

Când solidaritatea devine limbaj universal, sănătatea devine un drept fundamental. Astăzi am deschis ușile Centrului de Promovare a Sănătății din Sălaj, unde fiecare cetățean ucrainean și persoană vulnerabilă din comunitate găsește un refugiu pentru sănătatea lor. În acest loc, oferim nu doar servicii medicale, ci și un strop de speranță și sprijin pentru cei aflați în nevoie. Suntem mândri să inaugurăm cel de-al șaselea Centru de Sănătate din țară și să arătăm lumii că în timpuri dificile, umanitatea nu are granițe’’, a declarat dna. Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române.

“Realităţile vremurilor actuale ne arată faptul că avem o nevoie tot mai mare de servicii medicale şi sociale pentru vârstnici şi persoane vulnerabile, sprijin pe care sistemul de stat nu îl poate oferi, astăzi, tuturor celor care au astfel de nevoi. De aceea, în opinia mea, acest Centru este o adevărată “gură de oxigen” într-un sistem uneori sufocat de nevoia de asistenţă medicală şi psihosocială.”, a declarat la evenimentul de inaugurare dl. Dari Toma, prefectul judeţului Sălaj.

 

 

Spațiul de funcționare al Centrului de Prevenire a Sănătății Sălaj a fost oferit cu titlu gratuit și pe o perioadă de 50 de ani filialei de Cruce Roșie Sălaj de către Primăria Zalău în urma hotărârii Consiliului Local. Acest spațiu are o suprafață de 423 metri pătrați și o parte din acest teren va fi folosit de către filiala de Cruce Roșie ca depozit pentru dezastre. Primarul municipiului Zalău, dl. Ionel Ciunt, a subliniat importanța acestei acțiuni, menționând: ‘’Dacă în aceste vremuri tulburi recunoștința este un sentiment tot mai rar întâlnit, când vine vorba de Crucea Roșie, nu putem să simțim decât recunostinta, admirație, prețuire și respect”.

 

Centrul de Promovare a Sănătății din Sălaj este situat pe str. 9 Mai nr.14 și funcționează de luni până vineri de la 08:00 la 16:00, iar accesul se face pe bază de programare telefonică la numărul 0756 733 966. 

 

Deschiderea Centrului de Promovare a Sănătății din Sălaj reprezintă un moment deosebit pentru comunitatea noastră. În această locație, dorim să punem la dispoziția locuitorilor noștri resursele și informațiile necesare pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate și pentru a duce o viață mai sănătoasă. Sănătatea este cel mai de preț bun pe care îl avem, iar noi, echipa Crucii Roșii Sălaj, suntem hotărâți să ne asigurăm că fiecare persoană din comunitatea noastră are acces la servicii și informații de calitate pentru un viitor sănătos.”, a declarat Lorena Filip, director filiala de Cruce Roșie Sălaj.

 

Amenajarea Centrului de Sănătate din Sălaj a fost realizată cu fonduri proprii ale filialei, iar activitatea acestuia este integrată în proiectul Caravana de Sănătate, implementat de Crucea Roșie Română în colaborarea cu Crucea Roșie Franceză. Aparatura medicală a Centrului a fost achiziționată cu fonduri donate de Michelin Romania, iar compania Bio Maxima va asigura consumabilele aparatelor.

 

În cadrul evenimentului de inaugurare, președintele filialei de Cruce Roșie Sălaj, dl. Florin Florian a menționat că ‘’Prin proiecte de acest gen vor fi transformate vieţi și cu siguranță umanitatea depășește noi graniţe. Modernizarea activităților și diversificarea acțiunilor Crucii Roşii depinde de energia, priceperea și inventivitatea voluntarilor și de sprijinul tuturor, pentru a avea resursele necesare. Consider potrivit în acest moment să-mi exprim mulțumirea, respectul, admirația și recunoștința față de eforturile tuturor sălăjenilor.

 

Centrul de Promovare a Sănătății  este o componentă esențială a unui proiect vast ce implică inaugurarea a șase centre de promovare a sănătății, alături de implementarea unei Caravane de Sănătate mobilă care va parcurge 14 județe din țară pentru a oferi servicii medicale gratuite.

 

Sprijin medical în 14 județe cu ajutorul Caravanei de Sănătate

În paralel cu Centrele de Promovare a Sănătății, Crucea Roșie Română a lansat în luna iunie a.c. Caravana de Sănătate. Șase cabinete medicale mobile dotate cu echipamente performante vor merge în 14 județe ale țării și vor asigura consultații medicale direct în comunitate, oferind astfel oamenilor șansa de a depista la timp afecțiuni care pun viața în pericol. În funcție de analiza de nevoi din fiecare comunitate, o echipă multidisciplinară formată din medici specialiști, asistenți medicali și voluntari ai Crucii Roșii Române vor evalua starea de sănătate a beneficiarilor prin analize medicale de bază și vor oferi consultații de medicină generală, pediatrie, ginecologie, optică medicală, stomatologie, precum și alte specializări. Până acum, Caravana de Sănătate a poposit în județele Galați, Tulcea, Constanța, Satu Mare și Călărași unde a oferit consultații medicale pentru 1853 de beneficiari. Până la finalul lunii august 2024, Caravana de Sănătate a Crucii Roșii Române va ajunge în județele Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Maramureș, Sălaj, Sibiu, Brașov și Cluj.

 

Despre Crucea Roșie Română

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 624 de subfiliale și 399 de comisii. 8 928 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române.

 

Despre Crucea Roșie Franceză

Fondată în 1864, Crucea Roșie Franceză este o asociație non-profit care acționează ca auxiliar al autorităților publice în domeniul umanitar și joacă un rol cheie în economia socială și solidară. Ca actor implicat în societate, intervine în domeniile umanitare, sănătate, social, asigurări și formare. Pentru a-și îndeplini misiunile, Crucea Roșie Franceză se bazează pe o echipă solidă de peste 17.250 de angajați și 59.000 de voluntari care, zilnic, respectă un cadru etic, operațional și instituțional impus de principiile fundamentale ale Mișcării Crucii Roșii și Semilunii Roșii. Angajamentul lor vizează furnizarea de sprijin la nivel local și obținerea de rezultate concrete și soluții durabile. Fie că este vorba de reacționarea la dezastre naturale, de colaborarea cu populațiile civile luate ostateci în conflicte, de vizitarea închisorilor pentru monitorizarea condițiilor de viață ale deținuților, de reabilitarea sistemelor de sănătate, de revitalizarea comunităților sau de implementarea de proiecte pentru copiii străzii, persoanele infectate cu HIV/SIDA sau familiile în situație de nevoie, misiunile delegaților noștri internaționali acoperă toate domeniile cooperării internaționale, de la ajutorul de urgență la susținerea dezvoltării. În fiecare an, aproximativ cincizeci de delegați ai Crucii Roșii Franceze participă la misiunile organizației în străinătate.

 

Parteneri proiect: Michelin Romania, Biomaxima, Actions Sante Femmes, Optica Inimii Oltenia, Asociația Merci Charity, Flanco Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here