Centrul Europe Direct Regiunea Centru – susținut de structura gazdă – Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru – a organizat la sfârșitul săptămânii trecute, o activitate în aer liber, pe parcursul căreia participanții au contribuit la îmbunătățirea calității mediului și au pus în practică implicarea publică în domeniul ecologiei, prin plantarea de puieți. Plini de bună dispoziție și profitând de vremea bună de afară, echipa Europe Direct alături de voluntarii ERASMUS și ADR Centru, care s-au înscris să participe la eveniment au pornit către Cugir, la locația de plantare propusă de Ocolul Silvic local și Direcția Silvică Alba.

 

Contribuia fiecăruia dintre noi contează pentru a îmbunătăți calitatea factorilor climatici și pentru a  proteja mediul. Fie că este vorba despre plantarea copacilor, colectarea selectivă a deșeurilor, folosirea becurilor economice sau închiderea robinetului și reducerea consumului de apă în gospodărie.  Ziua de 6 mai 2022 a fost o zi #perfectă pentru a susține acțiunile de protecție a mediului prin împădurire. Cu soare pe alocuri, cu o temperatură ideală, fiecare participant pe lângă contribuția adusă mediului, s-a bucurat de aerul curat, de activitatea fizică, de frumusețea peisajului și calitatea evenimentului, care a devenit internațional datorită prezenței studenților din Bosnia, Iran, Turcia, Vietnam și Republica Moldova. Toți cei care s-au implica în această activitate au plecat către case zâmbind, împliniți că contribuit la înverzirea planetei plantând copaci, sperând să se întoarcă să își vadă rezultatele peste decenii, cu convingerea ca munca lor va contribui la reducerea degradărilor climatice și la îmbunătățirea solului.

Părerile tinerilor prezenți sunt mai mult decât edificatoare, de aceea îi lăsăm pe ei să vă vorbească: ”Evenimentul a fost foarte distractiv și activ, oamenii din organizație au fost ospitalieri și sinceri. Vreau să le mulțumesc și îmi doresc să pot face parte din acest eveniment pentru anul viitor”, ”Plantarea unui copac este unul dintre cele mai bune lucruri de făcut. Pentru că revitalizează natura.???. Vă mulțumesc pentru coordonarea evenimentului de plantare a copacilor”, ”Plimbarea în inima naturii împreună cu peisajele frumoase creează un sentiment de nedescris în noi. ?? Mi-aș dori ca numărul de astfel de evenimente să fie mare în timpul anului școlar. Mi-a plăcut foarte mult să particip la acest eveniment”, ”Locația a fost frumoasă, organizatorii de treabă, nu au exagerat cu volumul de muncă și am învățat niște chestii noi. Sincere mulțumiri organizatorilor, fiindcă datorită lor am petrecut timpul foarte bine și am admirat peisaje splendide.

 

Pe lângă efortul fizic depus de toți cei prezenți pentru împădurire, studenții s-au bucurat să facă poze cu peisaje sau cu colegii, dar și de sentimente de împlinire trăite în locația de lângă Cugir, care a semănat cu o reîntoarcere în timp, acasă, alături de familie.

 

Am petrecut 5 ore în aer liber alături de tineri studenți din toate colțurile lumii, aflați la Universitatea  ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia prin programul Erasmus. Au fost momente de socializare și de informare, dar și de efort fizic și oboseală. Am aflat de la experții în silvicultură că este necesară regenerarea pădurilor, deoarece un frunziș foarte des sau o pădure foarte bătrână afectează și nu îmbunătățesc calitatea mediului, de aceea se răresc copacii sau cei foarte bătrâni se taie. Am aflat de asemenea, că dacă la un salcâm faci o săpătură orizontală în pământ și se plantează puietul, la foioase și conifere este necesar ca vatra de plantare să fie destul de mare, cca. 60×80 cm. Tot în cadrul acestei acțiuni am aflat că în centrul vatrei de plantare se sapă locașul de cca 30×30 cm, pentru a putea pune puietul de arbore. După ce puietul s-a poziționat se acoperă cu pământ care se tasează bine pentru a elimina aerul care nu ajută la dezvoltarea și creșterea rădăcinii. La finalul plantării se verifică ca nivelul solului să fie cu circa 2 cm deasupra ramificațiilor din rădăcina puietului, iar pietrele din sol se lasă în jur pentru a păstra apa în vatră în cazul unor ploi.

 

Context acțiune:

Conform studiilor, creșterea temperaturii medii globale cu 1,5 – 2 grade Celsius va amplifica dezastrele climatice, incendiile și inundațiile, care sunt tot mai frecvente. Un aer poluat înseamnă un impact negativ asupra sănătății – iar pe termen lung, poate duce la decese premature. Cei mai mulți dintre noi locuim în mediul urban, unde vegetația este redusă și poluarea este mare. Când emisiile de gaze poluante ajung să fie un factor decisiv în privința scăderii calității aerului, spațiile verzi devin cu atât mai importante.

 

De ce sunt importante acțiunile de plantare și regenerare a pădurilor?

  • Curăță aerul: transformă dioxidul de carbon responsabil pentru încălzirea globală a planetei, în oxigenul pe care îl respirăm.
  • Reduc poluarea fonică: când sunt suficient de maturi, copacii creează o barieră de protecție împotriva zgomotului orașului.
  • Evită eroziunea solului, întrucât fixează particulele și materialele cu rădăcinile lor.
  • Împrospătează mediul, datorită fotosintezei și evapotranspirației, frunzele eliberează vapori de apă care ajută la umezirea și reîmprospătarea mediului.
  • Reglează ciclul apei fiindcă rădăcinile rețin apa făcând-o să se scurgă încet prin sol și în acest fel, fluxul este menținut stabil, se evită seceta și inundațiile.
  • Fiecare copac își generează propriul ecosistem sub protecția sa cresc și se hrănesc diferite insecte, păsări, animale mici și plante.

 

 

Pădurile și zonele împădurite acoperă peste 42% din suprafața terestră a Uniunii Europene, respectiv peste 36% la nivelul Regiunii Centru. Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare existențială pentru Europa și lume, cu atât mai mult cu cât despăduririle se produc într-un ritm alarmant. Pentru a depăși aceste provocări, Comisia Europeană susține o nouă strategie de creștere, care să transforme Uniunea într-o economie modernă, eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor și mai competitivă. Se urmărește eliminarea emisiilor nete de gaze cu efect de seră, iar creșterea economică să fie decuplată de utilizarea necontrolată a resurselor. Astfel, până în 2050, se dorește ca în UE, nicio persoană și niciun loc să nu fie lăsat în urmă. Pactul Verde European sau ”European Green Deal” este planul global de a face economia UE durabilă.

Suntem responsabili pentru viitorul celor care se nasc în acești ani și lor trebuie să le lăsăm o planetă verde și curată. La asta trebuie să contribuim fiecare!

Alba Iulia, 10.05.2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here