Royalty-Free Stock Photography by Rubberball.com

Dacă o persoană iubită decedează în timpul epidemiei de coronavirus (COVID-19), există îndrumări exprese ale autorităților cu privire la noul mod de desfășurare al diverselor tipuri de servicii funerare legate de procesul de pregătire a cadavrului și de îngroparea sau cremarea propriu-zisă a acestuia.

 

Acest set de reguli se aplică atât morților de COVID-19, dar chiar și acelora care au decedat fără a fi infectați cu periculosul virus, deoarece multe persoane pot ca să fie asimptomatice, însă reali vectori de transmitere a Sars-Cov-2 (vii sau moarte!).

 

Chiar dacă pandemia a afectat inclusiv serviciile de pompe funebre, obligând firmele de specialitate ca să își schimbe procedurile după care funcționează, se constată un interes deosebit al antreprenorilor din acest domeniu în a oferi servicii calitative, care să permită familiilor îndurerate și prietenilor ca să-și amintească și să-și ia rămas bun de la cei dragi cu respectul pe care îl merită, inclusiv și în această perioadă provocatoare pe care o trăim în 2020.

 

Nu este deloc simplu ca să se pună în practică noile prevederi în materie venind de la autorități, având în vedere că și rudelor și prietenilor li se cere să respecte diverse sfaturi sau restricții, de multe ori cu un impact de multe ori devastator asupra psihicului persoanelor în cauză, care trebuie oricum să facă față și pandemiei de Covid-19

 

– preluarea decedaților de către casa funerară doar de personalul autorizat echipat cu combinezon special, mască, ochelari, cizme de cauciuc și mănuși chirurgicale;

– transportul se realizează doar cu capacul sigilat la sicriu și cu mașini autorizate;

– preluarea defuncților este posibilă doar în saci speciali;

– cadavrele trebuie stropit anterior cu soluții omologate;

– este interzisă îmbalsămarea cadavrelor;

– nu se mai face priveghi în cazul persoanelor defuncte diagnosticate cu Sars-Cov-2;

–  slujba religioasă este una simplificată.

 

Modul de a colabora cu o firmă de pompe funebre s-a modificat radical în 2020

 

În timpul pandemiei Covid-19 este recomandabil ca aranjamentele funerare să fie efectuate într-o anumită proporție mai degrabă telefonic și pe email, mai puțin prin a merge în mod fizic de mai multe ori la sediul firmei de pompe funebre angajate să se ocupe de înmormântare/incinerare.

 

Acest comportament al aparținătorilor trebuie să fie în conformitate cu îndrumarea expresă de distanțare socială dată de autoritățile sanitare, la care se adaugă interdicția de a nu călători decât pentru motive foarte bine justificate pe distanțe lungi.

 

Nu mai este permisă nici vegherea defunctului de către rudele și prietenii acestuia vreme îndelungată. Se poate doar lua rapid rămas bun de la persoana decedată.

 

Multe dintre practicile noastre religioase și culturale au trebuit să fie restricționate în acest moment din cauza riscurilor prezentate de pandemia COVID-19.

 

Compania de pompe funebre care se va ocupa de înmormântare poate oferi familiei informații și îndrumări mai specifice în fiecare caz în parte.

 

În timpul pandemiei, este posibil ca să nu fie întotdeauna posibil să se îngroape o persoană defunctă la finele intervalului obișnuit de 72 de ore, ci de regulă procesul se desfășoară mult mai repede.

 

Cu toate acestea, trebuie luate măsuri de precauție sporite pentru a preveni riscul ca să se provoace o infectare a personalului firmei sau a persoanelor participante la înmormântare.

 

Siguranța în pandemie, pe primul plan chiar și la înmormântări

 

O serie de restricții au fost instituite pentru serviciile funerare cu scopul de a se asigura siguranța familiilor ce și-au pierdut persoanelor dragi, precum și a tuturor acelora care le oficiază.

 

Reprezentanții comunităților religioase vor oferi celor interesați îndrumări cu privire la modul în care se vor organiza desfășurarea ceremoniilor funerare în contextul pandemiei de Covid-19.

 

Înmormântarea ar trebui să fie privată și să se deruleze doar cu participarea a maximum 8 persoane (în timpul stării de urgență) și 16 persoane (în starea de alertă).

 

Participanții ar trebui ca să fie prioritar selectați din rândul rudelor sau al apropiaților familiei. Distanțarea socială trebuie practicată cu mare strictețe, chiar și în aceste momente de durere profundă. Aceasta include inclusiv drumul către și de la înmormântare.

 

În multe situații, membrii gospodăriei persoanei decedate este posibil să fie nevoiți ca să se autoizoleze în conformitate cu dispozițiile autorităților și să nu poată să participe nici măcar la înmormântarea propriu-zisă.

 

Este trist, dar așa spune legea: oricine prezintă simptome de coronavirus, așteaptă rezultatele testelor privitoare la Sars-Cov-2 ori este în perioada de carantină, nu trebuie să meargă la o astfel de ceremonie, pentru a nu infecta și alte persoane.

 

Puteți găsi detalii suplimentare despre serviciile de pompe funebre oferite în această perioadă de epidemie mondială cu noul coronavirus la acest link: funerareghica.ro.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here