Timișoara, 30 ianuarie 2020: Un vaccin personalizat pentru populația României care să ne protejeze contra coronavirusului ar putea fi dezvoltat folosind o tehnologie utilizată în vaccinarea personalizată în cancer, au anunțat cercetătorii centrului OncoGen Timișoara. Potrivit acestora, vaccinurile tradiționale pentru bolile virale au avut un succes limitat în cazul epidemiilor virale cu o frecvență ridicată de mutații.

Abordarea propusă de specialiștii de la Timișoara pentru identificarea potențialelor peptide candidate pentru vaccin urmează o strategie mai personalizată, numită vaccinomică, bazată pe selecția de proteine virale-țintă cu rată de mutație mai scăzută și construcția de peptide adaptate caracteristicilor genetice imune ale populațiilor-țintă, ce pot varia în funcție de locația geografică și de etnicitate.

”Pe baza variației în alela ce codează MHC uman (antigen leucocitar uman), vaccinurile bazate pe peptide pot fi dezvoltate cu specificitate pentru o comunitate sau un individ. Selecția peptidelor care pot acționa sub formă de vaccin este determinată de capacitatea de legare a peptidei virale procesate cu moleculele majore de complex de histocompatibilitate (MHC) clasa I și II și poate varia în funcție de alelele HLA relevante. Propunerile noastre de peptide sunt aplicabile populației române. Este vorba despre un vaccin individualizat populaţional.

Ținând cont de caracteristicile imune ale populaţiei din România, de tip caucazian, care se regăseşte în toată Europa şi America de Nord, în linii mari, ale răspunsului imun la diverşi stimuli antigenici, în cazul de faţă la coronavirus, şi folosind datele publicate (structura genomică a coronavirusului), am propus o serie de peptide imunogenice, un amestec care să acopere, în practică, toată populaţia României”, a explicat prof. univ. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul centrului de cercetari OncoGen Timișoara și vicepreședintele Academiei de Științe Medicale.

Virusul de pneumonie care provine dintr-o piață de pește din Wuhan, cunoscut ca Noul Coronavirus 2019 (2019-nCoV), se aseamănă cu virușii cauzatori ai sindromului respirator acut sever (SARS) și ai sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Conform Nature Briefing, până la 28 ianuarie 2020, numărul de cazuri confirmate a depășit 4.500 bolnavi, dintre care mai mult de 100 de persoane au decedat din cauza infecției. Prin comparație, SARS s-a răspândit la nivel global în 2002-2003, infectând 8.000 de persoane și cauzând peste 700 de decese.

Tehnologie folosită în vaccinarea personalizată în cancer

Peptidele imunogenice au fost dezvoltate de cercetătorii OncoGen Timișoara prin aplicarea unei tehnologii utilizată în vaccinarea personalizată în cancer, bazată pe „long neoantigen peptides”. Această tehnologie este în prezent în studii clinice pentru tratarea cancerului. Folosind acest exemplu, alte peptide pot fi identificate atât pentru populația caucaziană din regiuni geografice diferite, cât și pentru alte comunități.

”Acest model este un între strategia de vaccinare industrială globală pe scară largă și cea personalizată la nivel individual. Vom continua cu validarea acestor peptide și a modelului prezentat. Vom comanda aceste peptide în Germania, sub formă de pulbere, şi le vom aduce în România, în aproape o lună de zile. Apoi, vom verifica dacă dau reacţiile pe care le bănuim în studii de laborator”, a mai spus prof. dr. Virgil Păunescu.

Mai multe detalii, AICI.

Despre OncoGen Timișoara

Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, este primul centru de cercetare în domeniul terapiilor genice cu dotări de ultimă generație din România și singurul de acest tip din Europa de Est care dispune de facilități de cercetare fundamentală și aplicată pentru medicina translațională, inclusiv o unitate GMP cu două camere de lucru și o încăpere BSL2, bancă de celule și țesuturi și o biobază, cele 15 laboratoare fiind dotate cu echipamente de vârf.

La sfârșitul anului 2019, colectivul de cercetători de la OncoGen angrenat în proiectul CAR-NK a anunțat punerea la punct a tehnologiei CAR-T (chimeric antigen receptor – T cell) și CAR-NK (chimeric antigen receptor – Natural Killer cell). Rezultatele obținute permit trecerea în faza următoare, și anume producerea acestor celule imune modificate genetic, în vederea tratamentului pacienților – copii sau adulți – afectați de leucemia limfatică acută cu limfocite B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here