The marsh is the biggest and most important ecosystem of Doñana National Park. Hundreds of thousands of migratory birds spend the winter in the marshes of Doñana. Andalusia, Spain All web usage, social media and press release, and print. Worldwide 5 years. No 3rd party usage without explicitly mentioning WWF. No merchandising use.

Apele nu au glas să-și strige disperarea

375.386 de oameni solicită CE să păstreze legislația UE în domeniul apei puternică

 

Bruxelles, 13 martie 2019. 375.386 de persoane au solicitat Comisiei Europene să păstreze Directiva Cadru Apă (DCA) puternică, participând la consultarea publică organizată în procesul de revizuire a legii. DCA esențială pentru că protejează toate sursele de apă ale Europei, cum ar fi râurile, pâraiele, lacurile, zonele umede și apele subterane, dar și fauna și flora sălbatică pe care apele o adăpostesc.

Camelia Ionescu, coordonatorul național al Departamentului de Ape Dulci la WWF România, declară: „Este momentul ca autoritățile să țină cont de vocea cetățenilor – aproape 400.000 de oameni solicită și așteaptă măsuri concrete pentru protejarea apelor. Toți acești oameni înțeleg că avem nevoie de apă pentru sănătatea noastră, pentru bunăstarea noastră economică, socială, dar și pentru a ne proteja patrimoniul cultural și natural. Miza este foarte mare, mai ales azi când studiile ne arată că ecosistemele acvatice sunt cele mai afectate de schimbari climatice, fragmentare, poluare cu plastic – peste 80% din populațiile de specii de apă dulce sunt în declin. Acum este momentul să acționăm, la toate nivelurile”.

Campania online #ProtejeazaApa a fost demarată și coordonată de WWF, Biroul European pentru Mediu, Asociația Europeană a Pescarilor, European Rivers Network și Wetlands International, care împreună formează coaliția Living Rivers Europe.

Aceasta a inspirat și facilitat participarea cetățenilor la consultarea publică a Comisiei Europene referitoare la Directiva Cadru Apă – singura oportunitate a publicului larg de a se exprima în timpul perioadei de revizuire („fitness check”). Campania a fost lansată în octombrie 2018 și a ajuns să fie susținută de mai mult de 130 de organizații civile, inclusiv parteneri naționali: Mare Nostrum, Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23”, Federația Coaliția Natura 2000, Focus Eco Center, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României”  și birourile SOR (BirdLife), Greenpeace și Friends of the Earth.

Analiza oficială a UE cu privire la consultarea publică încheiată pe 12 martie va fi publicată, cel mai probabil, în toamna anului 2019, iar decizia finală cu privire la viitorul legii este așteptată în prima jumătate a anului 2020. Ca Living Rivers Europe, ne vom asigura că Directiva Cadru Apă rămâne intactă și vom insista ca această legislație vizionară să fie pe deplin implementată de statele membre și întărită de Comisia Europeană astfel încât majoritatea apelor europene să-și recâștige sănătatea cel mai târziu până în 2027.

Mai multe informații despre campania #ProtejeazaApa sunt disponibile pe site-ul wwf.ro/protejeazaapa.

– sfârșit

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

Sophie Bauer, Communications Officer (Freshwater), WWF European Policy Office, [email protected], +32 471 05 25 11

Adriana Trocea, Expert comunicare externă la WWF România, [email protected], 0728278737

 

 

Informații despre Directiva Cadru Apă

 

Directiva Cadru Apă (DCA) solicită protejarea, îmbunătățirea calității râurilor și renaturarea râurilor, a zonelor umede, a lacurilor și a apelor costiere, însă statele membre UE nu reușesc în prezent să o pună în aplicare pe deplin. Prin adoptarea DCA, guvernele UE s-au angajat să asigure faptul că râurile nu vor fi deteriorate în continuare și să obțină starea bună pentru marea majoritate a corpurilor de apă până în 2015 și cel mai târziu până în 2027. Acolo unde a fost pusă în aplicare, DCA s-a dovedit a fi eficientă în atingerea obiectivelor de stare ecologică bună a corpurilor de apă și de stopare a deteriorării acestora, luând în considerare cerințele de mediu, sociale și economice.

 

DCA se află în curs de revizuire standard sub forma unui „fitness check”. Fiecare lege a UE trece prin acest proces. Verificarea („fitness check”) va analiza relevanța, eficiența, eficacitatea, coerența și valoarea adăugată la nivelul UE a DCA (a directivelor “fiice”) și a Directivei privind inundațiile. Acest proces include o consultare a părților interesate și o consultare publică, încheiată pe 12 martie 2019.

 

Coaliția „Living Rivers Europe”, WWF și partenerii săi (European Anglers Alliance, European Environmental Bureau, European Rivers Network și Wetlands International), lucrează la protejarea Directivei Cadru Apă și la consolidarea implementării și aplicării acesteia. Apasă aici pentru a citi întreaga poziția a Coaliției Living Rivers Europe.

 

Recomandări în vederea îmbunătățirii implementării Directivei Cadru Apă:

Următoarele recomandări subliniază câteva dintre acțiunile pe care statele membre și Comisia trebuie să le întreprindă pentru a se asigura că nicio deteriorare ulterioară nu va surveni și că majoritatea apelor din UE vor avea o stare bună până în 2027.

  • Statele membre ar trebui să dezvolte planuri de management al bazinului riveran mai eficiente și mai ambițioase (2021-2027) și seturi de măsuri complementare pentru ca apele să atingă o stare bună până în 2027.
  • Statele membre ar trebui să își restricționeze în mod semnificativ utilizarea derogărilor numai pentru cazuri excepționale. Pentru a menține scopul și efectul Directivei, Comisia Europeană ar trebui să întărească măsurile prin care se reduce semnificativ folosirea derogărilor.
  • Statele membre ar trebui să aplice strict principiul de nedeteriorare și abordarea preventivă. Acestea trebuie să protejeze părțile de râu sălbatice, nealterate și curate, pentru biodiversitatea și valoarea lor ecologică, și să nu le lase vulnerabile în fața construcției de hidrocentrale și a modificării canalelor de navigație.
  • Statele membre ar trebui să crească utilizarea de soluții naturale și eliminarea barajelor pentru a se asigura că biodiversitatea specifică zonelor de apă dulce își poate recâștiga terenul pierdut.
  • Statele membre ar trebui să aplice în întregime principiul „poluatorul/ utilizatorul plătește”, în conformitate cu DCA, pentru a se asigura că prețul apei reflectă adevărata valoare a acesteia și că toți utilizatorii, inclusiv agricultura, contribuie în totalitate la costurile serviciilor oferite de apă într-un mod cât mai echitabil; Comisia Europeană ar trebui să demareze acțiuni puternice, urgente și eficiente, pentru a asigura introducerea unui preț corect al apei.
  • Statele membre ar trebui să îmbunătățească transparența și să asigure participarea efectivă a publicului la managementul bazinului riveran și aplicarea de derogări (ex. Articolul 4.7 DCA).
  • Statele membre și Comisia Europeană ar trebui să se asigure de congruența dintre managementul și conservarea ecosistemelor acvatice și politicile sectoriale relevante (cu precădere energia, agricultura, transportul, managementul inundațiilor).
  • Statele membre și Comisia ar trebui să-și îmbunătățească procedurile și să ia măsuri eficiente pentru a preveni, detecta și sancționa încălcarea legilor cu privire la apă și conservare.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here