În dezbaterea care a urmat votului din Camera Comunelor, deputaţii au subliniat că europenii vor rămâne uniţi şi că drepturile cetăţenilor sunt prioritare pentru PE.

În urma respingerii Acordului de Retragere și a declarației politice din Camera Comunelor a Regatului Unit de ieri seară, guvernul britanic și Parlamentul britanic trebuie să anunţe UE ce tip de relație doresc cu Uniunea Europeană, au subliniat deputații europeni.
Acordul de Retragere este singurul şi cel mai bun compromis posibil în cadrul liniilor roșii stabilite de guvernul britanic, a subliniat negociatorul-șef al UE în dosarul Brexit, Michel Barnier. Acesta permite o certitudine juridică, acolo unde Brexit creează incertitudine. UE nu va accepta ca liniile directoare stabilite să fie atenuate, inclusiv procesul de pace și frontiera irlandeză sau drepturile cetățenilor, a adăugat Frans Timmermans, reprezentând Comisia Europeană.
Coordonatorul PE în dosarul Brexit, Guy Verhofstadt (ALDE, BE) a cerut un dialog între partidele din Regatului Unit pentru a construi o majoritate pozitivă cu scopul de a elimina impasul și, eventual, pentru a redefini liniile roșii ale Regatului Unit. El a subliniat că schimbările în poziția Regatului Unit ar putea permite considerarea unei relații viitoare mai profunde între Regatul Unit și UE. O ieșire fără acord nu ar fi în interesul nimănui, au subliniat deputații europeni. UE va intensifica pregătirea cu statele membre și cu Parlamentul European, a adăugat Melania Ciot, în numele Președinției României la Consiliul UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here