Britanicii risca sa fie nevoiti sa isi modifice obiceiurile alimentare in cazul unei iesiri haotice din Uniunea Europeana, care ar complica aprovizionarea cu produse proaspete provenite de pe continent, informeaza un articol publicat vineri in cotidianul britanic The Times.

Potrivit The Times, autoritatile de la Londra sunt ingrijorate de posibilitatea ca anumite produse proaspete, precum fructele din Spania sau legumele din Olanda, sa fie blocate la frontiere, daca vor fi solicitate controale mai numeroase sau daca UE va limita schimburile comerciale dupa iesirea Marii Britanii, prevazuta a avea loc in data de 29 martie 2019.

Publicatia mentionata adauga ca Guvernul britanic a identificat un anumit numar de spatii de depozitare unde ar putea stoca alimente, in cadrul pregatirilor sale in eventualitatea unei iesiri din UE fara un acord.

Britanicii ar putea fi chiar rugati sa “isi modifice regimul alimentar” pentru a se adapta la eventualele lipsuri in aprovizionare, afirma The Times.

Brexitul a determinat deja anumite companii britanice sa isi modifice lanturile de aprovizionare. Astfel, lanturile de restaurante Zizzi si ASK vor inlocui mozzarella italiana cu mozzarella produsa in Marea Britanie, din cauza ingrijorarilor provocate de Brexit, dar si a preocuparilor de mediu, a precizat Azzurri, firma mama a celor doua marci de restaurante.

Firma precizeaza ca branza este produsa cu lapte provenit de la fermele din Tara Galilor.
La randul lor, marile companii din sectorul agroalimentar au avertizat ca intentioneaza sa isi faca stocuri, precum grupul agroalimentar Premier Foods sau lantul de supermarketuri Tesco. Comerciantul de vinuri Majestic Wines a inceput deja sa faca stocuri de sticle de vin inaintea Brexitului.

Un aparator vehement al iesirii Marii Britanii din UE, Tim Martin, presedintele lantului de pub-uri Wetherspoon, a anuntat inca din luna iunie ca va inceta sa mai vanda sampanie in localurile sale, pentru a favoriza bauturile produse in Marea Britanie si in afara Uniunii Europene.

Parlamentul britanic va relua pe 9 ianuarie dezbaterea asupra acordului privind Brexitul. Dezbaterea a fost suspendata dupa trei zile in cursul lunii decembrie, atunci cand premierul Theresa May a decis in ultimul moment sa amane votul prevazut asupra acordului privind Brexitul, recunoscand ca intampina o opozitie masiva in parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here