In regiunea Moldova suntem singura clinica medicala care realizeaza investigatia de Rezonanță Magnetică (RMN) a inimii.

• PREZENTARE

Rezonanța Magnetică (RMN) cardiacă este una din cele mai inovatoare metode de diagnostic imagistic a cordului si o reprezinta metodă de elecție în diagnosticarea majoritatii afecțiunilor sale.ScanExpert dispune la centrele medicale din Iasi si Brasov cele mai performante echipamente RMN – Siemens Avanto 1,5 T, dotat cu tehnologiile hard si soft de ultimă oră care permit efectuarea investigațiilor cardiace de inalta calitate.In regiunea Moldova suntem singura clinica medicala care realizeaza investigatia de Rezonanță Magnetică (RMN) a inimii.Posibilitatile deosebite de vizualizare fac din RMN-ul cardiac un instrument valoros in evaluarea cordului.

• CÂND SE RECOMANDĂ

RMN-ul cardiac este o procedură imagistică prin care medicul vizualizează în profunzime com-ponentele detaliate ale cordului, inclusiv a camerelor şi valvelor, fără ca pacientul să fie nevoit să treacă prin catetetizarea cardiacă. Testul nu utilizează radiaţii, astfel încât este ideal pentru investigaţii repetate necesare pacienţilor cu probleme cardiace congenitale. Patologiile care afectează inima sunt variate şi complexe. Prin modificările de structură, aduc în fața medicului provocarea de a stabili un diagnostic pe baza rezultatului RMN.Investigaţia RMN cardiacă este recomandată ca metodă eficientă şi nedureroasă în diagnosticarea următoarelor afecţiuni:1. Afecțiuni ale pericardului: pericarditele inflamatorii, pericardita constrictivă, ş.a.;2. Afecțiunile vaselor cordului, cum ar fi anevrismul de aortă, coarctația (îngustarea) de aortă, disecția de aortă, ş.a.;3. Cardiopatia ischemică: infarctul miocardic acut și vechi și stenocardia;4. Cardiomiopatiiile nonischemice: afecțiunile mușchiului cardiac, cum ar fi miocarditele, hipertrofia miocardului, dilatarea ventriculelor, ş.a.;5. Malformațiile congenitale ale cordului, inclusiv evaluarea postoperatorie în dinamică;6. Tumorile cordului.7. Anomaliilor funcționale (de exemplu, insuficiența valvei)8. Evaluarea funcției de contracție a inimii,9. Edemul în infarctul miocardic acut, sau miocardite acute10. Trombii intracavitari sau intravasculari11. Infiltrarea adipoasă a inimii, sau depunerile de fier în miocard

• CUM FUNCŢIONEAZĂ

Investigatia RMN-ul este complet lipsita de durere. Având în vedere că aparatul RMN foloseşte magnetismul, pacientul nu este expus la nici un fel de radiaţii, cum se întâmplă la investigaţiile la apa-rate care folosesc raze X. Investigaţia RMN are o singură contraindicaţie- atunci când pacientul are un stimulator cardiac.Un avantaj major al investigaţiei de tip RMN cardiac constă în posibilitatea de a genera diverse modalități de vizualizare care permit, în cadrul unei singure investigații, de a evalua hemodinamica, morfologia, funcția și caracterul leziunilor. Din acest punct de vedere, investigaţia RMN este unică. Doar aceasta poate încadra în sine un studiu atât de complex, multilateral.Investigaţia RMN este revoluţionară prin aceea că obține imagini în mișcare în timp real, cu frecvență înaltă și permite scanarea volumetrică, obținându-se cele mai precise date. De subliniat că ventriculul drept, care are o formă destul de complicată, nu poate fi evaluat complet prin alte metode de vizualiza-re. Recepţionarea şi redarea corectă a datelor care reprezintă funcția inimii este foarte importantă în multe afecţiuni, în special în infarctul miocardic și miocardite, întrucât aceste date conduc la stabilirea diagnosticului şi a tratamentului aferent.

• STUDIEREA MORFOLOGIEI INIMII

Prin modalitate specială de depistare, noi putem depista zonele de infarct miocardic, hemoragie sau hematom, inflamația miocardului în miocardite, infiltrarea miocardului în diferite boli și focarele de fibroză. Vizualizarea la rezoluție înaltă permite studierea morfologiei inimii și a vaselor.Prin modalitățile de evaluare conferite de RMN se permite diferențierea țesuturilor sănătoase de cele afectate. Este ușor de depistat edemul în infarctul miocardic acut, sau miocardite acute, de vizualizat trombii intracavitari sau intravasculari, infiltrarea adipoasă a inimii, ori depunerile de fier în miocard. Tehnologia extrem de avansată, transpusă în rezonanţă magnetică, oferă cea mai clară metodă de inves-tigaţie medicală. De exemplu, în disecția de aortă, investigația recomandată a devenit RMN-ul, iar computer tomografia a trecut pe plan secund. Un avantaj prezintă imaginile în mișcare care permit nu numai vizualizarea anatomiei structurilor, dar și comportamentul lor în dinamică.Un aspect separat este utilizarea modalităților de vizualizare cu administrare de contrast. Aici intră an-giografia vaselor inimii, perfuzia mușchiului inimii și evaluarea postcontrast precoce și tardivă.

In concluzie , RMN-ul de cord are urmatoarele indicatii:• Boli cardiace congenitaleo Descrierea segmentara a anomaliiloro Evaluarea malformatiilor cono-truncale si a anomaliilor complexeo Detectarea si cuantificarea neinvaziva a sunturilor, stenozelor, regurgitariloro Identificarea anomaliilor venoase pulmonare si sistemice• Tumori cardiace sau ale vaselor mari – investigatie de electie pentru diferentierea maselor cardi-ace si pericardice• Cardiopatia ischemică: infarctul miocardic acut și vechi și stenocardia;• Cardiomiopatiiile nonischemice: afecțiunile mușchiului cardiac, cum ar fi miocarditele, hieprtro-fia miocardului, dilatarea ventriculelor și încă multe altele• Afecțiuni ale pericardului: pericarditele inflamatorii, pericardita constrictivă, etc.;Anevrism/disectii de aorta• Evaluarea arterelor si venelor toracice cu depistarea anomaliilor acestora• Depistarea anomaliilor morfologice si anatomice cardiace• Evaluarea functiei cardiace• Evaluarea ventriculului stang si a unor parametrii ai activitatii acestuia ca: fractia de ejectie, volumul telesistolic, volumul telediastolic, kinetica septului interventricular si a peretilor ven-triculului (utile in anevrismele de perete ventricular), evaluarea kineticii valvelor• Evaluarea cantitativa a modificarilor hemodinamice• Investigarea anomaliilor complexe• Evaluarea pre si postoperatorie a pacientului cardiac (cu detectarea defectelor reziduale si a complicatiilor chirurgicale)

Cum se efectuaza RMN-ul de cord:

– Investigatia poate dura intre 60-100 de minute, in functie de complexitatea patologiei.- In principiu aceasta se desfasoara la fel ca oricare alta, cu cateva observatii:- Pacientul este intins pe spate pe masa echipamentului, iar peste torace se va fixa antena de cord printr-un contact ferm cu acesta.- Pacientul va fi rugat sa isi tina respiratia pentru scurte perioade de timp. In timpul efectuarii testului sunt comenzi vocale repetate de inspir sau expir. Investigatia se efectueaza in apnee.- Este foarte important ca pacientul sa nu miste in timpul scanarii, deoarece acest fapt poate duce la esecul investigatiei, indiferent de momentul in care se produce.

ScanExpert – Centru de Imagistica Medicala

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here