Vara nu iarta pe nimeni si simtim, incetul cu incetul, cum temperaturile cresc tot mai mult in termometre si, odata cu ele, si nivelul disconfortului termic. Putem face fata celor 40 de grade Celsius fara ajutorul unui aparat de aer conditionat care sa raceasca locuintele si sa scada niveul de umiditate din aer? Cel mai probabil ca nu, insa pentru multi dintre noi, constrangerile legate de buget sunt o teama generala cand vine vorba de sistemele de climatizare. Solutia pentru a ne bucura si de o vara racoroasa, dar si de a nu cheltui economiile de vacanta pentru factura la energie electrica este folosirea responsabila a dispozitivului de racire. Iata sfaturile pe care le-au oferit cei de la AlexIR Decor, specialisti in mentenanta aer conditionat de peste 20 de ani.

Aerul conditionat potrivit pentru locuinta ta

Cel mai important factor decisiv in factura de la sfarsitul verii este capacitatea de racire a aparatului pe care dorim sa il montam. . Nu trebuie sa avem grija doar la o clasa energetica superioara, dar si la dimensiunile necesare pentru a ne raci locuinta. Recomandarea noastra este sa te adreseazi unui specialist care sa te sfatuiasca cu privire la cel mai bun produs pentru caminului tau. O greseala frecventa este supraestimarea marimii aerului conditionat de care avem nevoie. Poate parea ca un aparat de aer conditionat mare sa fie mai rapid si mai eficient, insa este cel mai probabil ca acesta sa ofere o temperatura neuniforma si un nivel ridicat de umiditate, dar si o factura usturatoare. Pe de alta parte, un aparat de racire prea mic va fi suprasolicitat, ceea ce va duce nu doar la o functionare continua pe durata mari, dar si la o viata semnificativ mai mica. Asigura-te, asadar, ca faci alegerea potrivita a aerului conditionat pentru confortul locuintei tale.

Clasa energetica

Ca in cazul oricarui aparat electrocasnic, clasa energetica este cea care masoara rata de consum a oricarui dispozitiv de racire. Cantitatea de energie electrică consumată de un aparat de aer condiţionat depinde în mare măsură de clasa energetică a echipamentului. Fiind o pompă de căldură, aparatul are un coeficient de eficienţă energetică, în funcţie de clasa din care face parte. Aparatele de clasă energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40% faţă de cele de clasă C sau D. Aşadar, un factor important în alegerea aparatului ar trebui să o constituie clasa de eficienţă energetică. NU achiziţionaţi aparate depăşite tehnologic, de clase energetice inferioare. La raportul preţ/calitate, diferenţa de preţ între unul de clasă A şi unul de clasă C se amortizează în primul an de funcţionare.Clasa energetică este stabilită pe baza unor parametri de eficienţă a aparatului, care trebuie urmăriţi în fişa tehnică a produsului şi anume: valorile EER şi COP – cu cât sunt mai mari, cu atât mai bine.

Montajul si maximizarea randamentului

Pentru a putea asigura conditiile necesare pentru ca aparatul nostru de aer conditionat sa functioneze in cele mai bune conditii, este necesar sa ne asiguram ca acesta este montat corect si intr-o pozitie buna. Daca in cazul montajului, interventia unei echipe de specialisti este imperios necesara, este important de stiut si ca nu orice camera a casei este disponibila pentru a instala aerul conditionat. Dupa ce ne-am asigurat ca aerul conditionat nu va sufla aerul rece in mod direct inspre persoanele din casa, este important sa evitam montajul aparatelor in baie sau bucatarie. Aburul si temperaturile mai ridicate din aceste incaperi nu vor facem decat sa suprasolicite aparatul de aer conditionat, dar si sa degradeze piesele, scurtand viata acestuia si marind factura de curent electric.

Nu uitati!

Daca nu vreti sa faceti un compromis intre racoarea locuintei pe timp de vara si bugetul alocat vacantei datorat consumului de energie electrica, este important sa aveti grija la diverse aspecte ale functionaitatii acestuia. Trebuie sa aveti grija in primul rand la capacitatea de racire (BTU) raportata la marimea locuintei pe care doriti sa o raciti. In al doilea rand, ca in cazul oricarui electrocasnic, clasa energetica este indicatorul direct pentru consumul de curent. Nu uitati nici ca mediile umede si mai calde precum baia si bucataria sunt daunatoare pentru aceste dispozitive, asa ca ar fi mai bine sa optati pentru o alta locatie in cazul montajului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here