Inteligența artificială (AI) are un impact tot mai mare asupra multor industrii, iar arhitectura și proiectarea nu reprezintă excepții. Această tehnologie emergentă a deschis noi orizonturi și a transformat modul în care sunt concepute și create structuri și obiecte.

Inteligența Artificială este utilizată în tot mai multe etape ale procesului de design, de la generarea de idei și concepte până la crearea de modele virtuale și optimizarea performanței structurilor și produselor.

În prezent se estimează că AI-ul poate prelua 37% dintre sarcinile din biroul firmelor de arhitectură, precum:

Imagine creată în Midjourney
Imagine creată în Midjourney

– Inteligența artificială poate fi utilizată pentru a genera propuneri de planuri de arhitectură într-un mod rapid și eficient. Prin simpla furnizare a dimensiunilor exterioare ale clădirii, a fațadelor dorite și a amplasării intrării, AI-ul poate genera o varietate de planuri în câteva secunde. Exemple de site-uri bazate pe AI care îți crează planuri de arhitectură: PlanFinder, Finch 3D.

– Inteligența artificială poate genera, într-un timp foarte scurt, randări 3D de prezentare. Mai mult, acestea arată foarte realist și unic. Exemplu de site bazat pe AI care îți realizează randări 3D: Veras fot Sketchup. Sau site-uri care îți generează imagini realistice pe baza unui text: MidJurney, Dall-e, Stable Diffusion.

– Inteligența artificială poate transforma o poză a unei încăperi goale într-una amenajată complet,în funcție de destinația acesteia (living, bucătărie, baie, dormitor ș.a.) și de stilul amenajării (modern, vintage, industrial ș.a.). Exemplu de site ce îți amenajează spațiile: RoomGPT.

– Inteligența artificială poate prelua planurile de arhitectură pe baza cărora realizează toată documentația necesară, de la detalii de execuție până la cantități de materiale. Exemplu de site bazat pe AI care îți generează documentația de arhitectură: Swapp.

Fie că vorbim despre inteligență artificială sau alte modalități de automatizare, tehnologia a devenit un element esențial al vieții noastre. VICTA.ro utilizează tehnologie avansată pentru a oferi informații în domeniul construcțiilor.

Modulele și filtrele îți permit să creezi liste personalizate cu firmele de interes, analize de piață actuale, trasee de vânzări și multe altele.

Surse: victa.ro și dezeen.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here